Erdoğan bedelli askerliğin detaylarını açıkladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, merakla beklenen bedelli askerlik şartlarını AK Parti grup toplantısında açıkladı. Yaş sınırı 30 olarak belirlendi.

Erdoğan bedelli askerliğin detaylarını açıkladı

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 30 yaşından gün almış olanların 30 bin Türk lirası karşılığında bedelli askerliğe hak kazanacağını ve 21 gün temel askerlik hizmetinden muaf tutulacağını açıkladı.

Partisinin Grup toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, bedelli askerlikle ilgili kanun tasarısının detayları hakkında bilgi verdi.

Erdoğan, 30 yaşından gün almış olanların 30 bin Türk lirası karşılığında bedelli askerliğe hak kazanacağını ve 21 gün temel askerlik hizmetinden muaf tutulacağını bildirdi. Erdoğan, yurt dışında 3 yıl çalışanların, 10 bin Avro bedelle askerlik yapacaklarını, 38 olan yaş sınırı ile 21 gün temel askerlik hizmetini de tamamen kaldırdıklarını söyledi. Vicdani Ret ise kesinlikle gündeme alınmadı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bedelli askerliğe ilişkin kanun tasarısının bugün itibariyle TBMM Başkanlığına teslim edileceğini kaydetti.

Erdoğan, 15 Kasım itibarıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığında 34, Jandarma Genel Komutalığında ise 31 kışlanın isminin değiştirildiğini belirterek, "Yeni uygulamada emeği geçen başta Genelkurmay Başkanımız ve ekibi olmak üzere herkese şahsım, milletim, özgürlükler, demokrasi adına teşekkür ediyorum" dedi.

UYGUN ŞARTLAR ŞİMDİ OLUŞTU

Bedelli askerlik yasa tasarısının ayrıntılarına girmeden önce şunları söylemeliyim. Bedelli askerlik 9 yıldır bizim gündemimizde oldu. Özellikte terörle ilgili zaafiyete yol açmaması için bekledik. Genelkurmay başkanlığımızla hep istişare halinde olduk.

Yaptığımız araştırma ve istişareler bedelliyle igili uygun şartların oluştuğunu gösterdi...

Bedelli askerlik uygulaması daha önce 1987, 1992 ve 1999 yıllarında uygulanmıştı. 1999’da Marmara Depremi’nin zararlarının giderilmesi için çıkarılmıştı. Biz ise bakaya kalanların sayısının arttığını gördük. Bedelli askerlik yoluyla bu birikim azaltılmalı. Bedelli askerlik yoluyla çok önemli sosyal projelerin gerçekleşmesini sağlayacağız. Yasaya koyduğumuz bir maddeyle, bedelli askerlikten gelecek geliri, şehit ailelerine, gazilere, özürlülere aktaracağız.

Ön gördüğümüz yaş sınırıyla asla güvenliğimizle ilgili asla zaafiyete izin vermiyoruz. Asker ihtiyacımızla ilgili sınırı aşmıyoruz.