Erdoğan'dan çarpıcı 'kayyum' değerlendirmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bayram namazı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'dan çarpıcı 'kayyum' değerlendirmesi
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zaman zaman bazı yazılı ve görsel medyada "Taraflar" ifadelerinin kullanıldığını belirterek, "Hiç bir zaman devlet, terör örgütleriyle taraf olmaz. Devlet, devlettir. Devletin yönettiği ülkemizde terör örgütünü hiç bir zaman devlet bir taraf olarak değerlendirmez. Bunun da özellikle bilinmesini isterim." dedi.

Erdoğan, Kurban Bayramı namazını kıldığı İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü içindeki Fatih Ormanı Camisi'nden çıkışında gazetecilere gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Öncelikle tüm milletimin, tüm İslam dünyasının Kurban Bayramı'nı tebrik ediyorum. Bu bayramın tüm insanlık için barışa vesile olmasını Allah'tan niyaz ediyorum, tüm mazlumların, mağdurların aydınlık geleceği için bir vesile olmasını temenni ediyorum." sözleriyle bayram mesajını iletti.

Bu Kurban Bayramı'na da yine bölgede ve dünyada sıkıntılarla girildiğini ifade eden Erdoğan, özellikle bölgedeki gelişmelerin hayra alamet olmadığını, Türkiye'de terörle verilmekte olunan mücadelenin bayram demeden, normal zaman demeden devam ettiğini belirtti.

48 SAATLİK ATEŞKES

Şu anda Suriye'de gerek Cerablus gerek El Rai olsun gerek Halep olsun bütün bu bölgede yoğun bir şekilde devam eden ateşlerin, uçaklarla bombardımanların, eğer sözlerde durulursa bugün itibarıyla güneş batımından 48 saatlik ateşkesin söz konusu olduğunu anlatan Erdoğan, "Eğer bunda başarılı olunabilirse bunu bir hafta daha devam ettirme, onda da başarılı olunursa inşallah devamı istimametinde bir çalışma olacak." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konuyu, G20 zirvesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Barack Obama ile yaptıkları görüşmelerde ağırlıklı olarak işlediklerini, Dışişleri Bakanlarına orada talimatları verdiklerini aktardı.

"ARZUMUZ HERKESİN KURALLARA UYMASI"

Ardından Cenevre'de ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov arasındaki görüşmeyle bu karara varıldığını belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu akşam günbatımından sonra gerek Birleşmiş Milletler'in gerekse Kızılay'ın gıda, giyecek, çocuklar için oyuncaklar, belirlenen koridorlardan, güzergahlardan ağırlıklı Halep'te yaşayanlara ulaştırılacak. Bölgede El Rai'de olsun, Cerablus'ta olsun Kızılayımız oralara da ulaşmanın AFAD ile birlikte gayreti içinde olacak. Şu andaki bütün hassasiyetimiz, bu bayramın gerek bölgede gerekse tabii bu arada ülkemizdeki operasyonlarla da bir sükunetin sağlanmasıdır, teminidir. Operasyonlara yönelik ülkemiz içerisinde şu anda tüm güvenlik güçlerimiz, silahlı kuvvetlerimiz, polisimiz, köy korucularımız aynı kararlılıkla buna devam ediyorlar. Arzumuz, hedefimiz ülkede birinci derecede huzurun temini noktasında, bir defa devletin koyduğu kurallara herkesin A'dan Z'ye uymasıdır.

Zaman zaman bazı yazılı ve görsel medyada şu tür haberler okuyor ve duyuyoruz 'Taraflar' diye bazı ifadeler kullanılıyor. Hiç bir zaman devlet, terör örgütleriyle taraf olmaz. Devlet, devlettir. Devletin yönettiği ülkemizde terör örgütünü hiç bir zaman devlet, bir taraf olarak değerlendirmez. Bunun da özellikle bilinmesini isterim. Şu anda hükümetimiz bu anlayış içerisinde atılması gereken adımlar neyse, gerek Anayasa gerekse yasalar çerçevesinde ve kanun hükmünde kararnamelerle atılan adımlarla bu süreci devam ettirmektedir. Ben hükümetimize ve özellikle atılan bu adımlara destek veren muhalefetimize tüm sivil toplum kuruluşlarımıza bu noktada şahsım, milletim adına çok çok teşekkür ediyorum."

28 BELEDİYEYE KAYYUM


Bir gazetecinin 28 belediyeye kayyum atanmasıyla ilgili sorduğu soruya Erdoğan, "Geç kalınmış bir adımdır. Belediye Başkanı seçilmek demek, sizin her türlü tasarrufu yapmanız anlamına gelmez. Terör örgütlerine destek veremezsiniz. Siz sadece bölgenizdeki sorumluluk alanınızda altyapı-üstyapıdan tutun, vatandaşa hizmet vermekte mükellefsiniz. Hendek açmak değil belediye başkanının işi. Bunlar devletin imkanlarını dağa gönderdiler. Bunlar tespit edildi. Araçlarla, nerede ne yapıldı görüntülü olarak tespit edildi. TNT taşıyorlar. Bölgede devamlı tehdit unsuru oluşturdular. Bunu hangi belediye yapmışsa bunun bedelini ödemek zorunda. Yargı, tavrını koymuştur. Kararını da vermiştir. Bunların bir kısmı tutukluydu. Artık görevden alma ile başlatılarak buralara atamalar yapıldı. Valilerin üst koordinesinde yönetimler başladı. Belediye bugüne kadar oralardaki halka verilmemiş hizmet verilmiş olacak" yanıtını verdi.

YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ YORUMU

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile ilgili olarak da Erdoğan, "Çevre düzenlemeleri bittiğinde çok daha güzel olacak. Farklı bir ulaşım kolaylığı getirdi. Çok rahat bir imkan var. Ağır vasıtaların geçişleri burada olmayacak. Bağlantı yolları bittiğinde yeni köprünün kazandıracağı çok şey olacak" dedi.