Esra Yegengil yazdı: 'E şimdi ne olacaksın?'

"...Diplomalı cahiller diyoruz ya hani; marjinal faydanın suyunun çıktığı nokta, yani elde edilen son fayda oku, oku deli ol."

Esra Yegengil yazdı: 'E şimdi ne olacaksın?'

Tonton babannemin yıllardır sorduğu soru ’E yavrum şimdi ne olacaksın’?

Cevap; henüz hiçbir şey.
Sen diploma ve belge koleksiyonunu tamamlarkenebeveynlerin merak içinde tabi, üniversite bitti şimdi ne olacaksın?

Eskilerde, bir şey okuyor bir iş sahibi oluyormuşsun. Şimdilerde öyle mi? Çok şey okuyorsun, çok şey öğreniyorsun ve aslında her şey oluyor, ama hiçbir şey olamıyorsun.

Tabi istisnalar ayrı, onlardan her şey oluyor. Ha öyle eğitim falan da gerekmiyor, yetenek desen, o hiç gerekmiyor. Yani anlayacağınız eğitim şart falan değil ama bir dayı şart!

Çok görmemek lazım sistem alabora etti hepimizi. Birini bitirsen, diğerini istiyor onu da bitirince, başka birini, en son da zaten yaşın geçti diyor. Sonra sanadiplomalarınla mutluluklar.

Bir zamanlar mezarda emeklilik diye bir kavram vardı ya hani; şimdilerde mezarda meslek aldı onun yerini.

Velhasıl hızla değişiyor zaman, hızla değişiyor kavramlar. Bizler yaş alıyoruz ama bir iş alamıyoruz artık.

Diplomalar ve eğitim belgeleri havalarda uçuyor, tabiri caizse kapanın elinde kalıyor, gerçi zaten elinde kalıyor da…

Yeni sektörler de ekonomi planlarını bu çarpık eğimleşme üzerine kuruyor ki; Eğim şart! Eğitenler de paraya para demiyor. Gerçi para ile yapılan şey; eğitim değil ticarettir demişti bir zatı muhterem fakat gene de, Ortalık diploma kirliliği ile kaynıyor.

Sonrası mı? Malum, alanına hiç alasız bir iş.  Hayaller çöpe, umutlar çöpe.

Ortalık sosyal hayattan soyutlanmış, kendini hala yetersiz sayan bireyler ile kaynıyor.

Akabinde, sosyal hayat planlaması, o da nasıl olacaksa istatistiklere göre en uzun çalışma saatlerine sahip bir ülke de sosyal hayatta zaten güllük gülistanlık olsa gerek. Herkes boğazına yapışacak, sinirini patlatacak bir şanslı arıyor. Eh nihayet buluyor.

Zaten bulamazsa da hâlihazırda bir eşi ya da kız kardeşi vardır. Hiç biri yoksa bir kadın vardır, olmaz mı? E bu kadın cinayetleri durduk yere bu kadar artmıyor.

Diplomalı cahiller diyoruz ya hani; marjinal faydanın suyunun çıktığı nokta, yani elde edilen son fayda oku, oku deli ol.
 
Esra YEGENGİL