Euro Bölgesi’ndeki yeni kurban İtalya mı?...

İrlanda, Portekiz ve özellikle Yunanistan’la ilgili sorunlar henüz atlatılamamışken şimdi de krizin İtalya’ya sıçrayacağı yönündeki korkular alevlenmiş durumda.

Euro Bölgesi’ndeki yeni kurban İtalya mı?...

Euro Bölgesi’ndeki borç kriziyle ilgili endişeler yeni bir viraja girdi.

Nitekim İtalya’nın hazine bonolarındaki faizler Euro’ya geçişten bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Yine de hazine salı günü 6,75 milyar Euro’luk bono ihracı gerçekleştirebildi.

Fakat hazineden yapılan açıklamaya göre; bir yıl vadeli borçlanma faizi yüzde 3,67’ye yükseldi. Bu oran 10 Haziran’da yapılan ihalede yüzde 2,15 olmuştu.

İtalya’daki politik bunalımın da ekonomi üzerinde olumsuz etkisi olurken Avrupalı yöneticilerin harekete geçme konusunda kararsızlıkları piyasalardaki çalkantıları arttırıyor.

Euro Bölgesi’ndeki krizin yeni kurbanı İtalya mı?

Annibale Fracasso, euronews: Bugün mali piyasalar için yine zorlu bir gündü. Şimdi Milano’dan kıdemli analist Marco Caprotti’yle beraberiz. Euro Bölgesi piyasalarında görülen spekülatif saldırıların arkasındaki neden nedir?

Marco Caprotti: Bu saldırılar aslında süpriz değildi. Özellikle uluslararası piyasaların son haftalardaki dinamiklerini izleyen birisi için. PİGS ülkelerine baktığımızda burada ikinci bir İ olması gerekiyor ve bu ikincisi İtalya olmalı.”
 
Fracasso : Ama İtalya’daki problem ekonomik olmanın ötesinde siyasi bir sorun değil mi?
 
Caprotti: Dışardan İtalya siyasi bakımdan zayıf görünüyor. Politik olarak zayıf bir ülke temelde uluslararası spekülatörler için bulunmaz bir nimettir. Buna ek olarak son haftalarda gördüğümüz Yunanistan ve Portekiz gibi ülkelerin çok ciddi problemleri üzerinde ortak bir karar alamayan Avrupa Birliği’ndeki zayıflıklar da var. Bu ülkeler göreceli olarak küçük ama Euro Bölgesi’nin istikrarı için önemli.
 
Fracasso : Yunanistan yeni bir mali krizin başlangıcı mı yoksa 2008’deki krizin devamı mı?
 
Caprotti: Yunanistan’ın yeni bir krizin başlangıcı olduğunu düşünüyoruz. Temel problemler çözülmediği sürece Yunanistan uluslararası spekülatörlerin saldırısına maruz kalacaktır… çünkü onların işi bu.