Fay`a Seyahat

Prof. Dr. Naci Görür, 1239 metre derinlikteki faylara gerçekleştirdiği dalışın öyküsünü anlattığı “Fay'a Seyahat" kitabıyla Kanal D Haber' e konuk oldu..

Fay`a Seyahat

Prof. Dr. Naci Görür’ün ‘Nautile’ adlı özel denizaltıyla 1239 metre derinlikte Marmara Denizi’nde bulunan faylara gerçekleştirdiği dalışın öyküsünü anlattığı “Bir Bilimadamının Not Defterinden: Fay’a Seyahat” İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayınlandı.

1999 Gölcük Depremi’nden sonra tüm mesaisini adadığı Kuzey Anadolu Fayı’nın Marmara Denizi’ndeki kolunu 31 Mayıs 2007 tarihinde gözleriyle görmek için özel bir denizaltıyla 1239 metre derine dalan Prof. Dr. Naci Görür, deniz dibinde yedi saat kalarak fayı inceledi. Kitaba konu olan araştırma sonucuna göre İstanbul’u tehdit eden fay, her şeyiyle kıpır kıpır, birçok yerinde sular ve gazlar fokurduyor. Bu haliyle 1999 Gölcük Depremi öncesi İzmit Körfezi içerisindeki fay koluna benziyor.    

Marmara felaketinin güncesi diyebileceğimiz bu kitap, sayfalarını, 17 Ağustos Depremi’nden bir önceki sabaha açıyor. Gölcük Depremi sonrasında yaşananlar, bugün beklenen büyük İstanbul depremi için sürdürülen deniz araştırmaları ve nihayet Marmara Denizi’nin dibinde yatan fayı gözler önüne seren video görüntüleriyle tarihi bir deneyime tanıklık imkânı sunuyor. Kitapla birlikte verilen DVD Marmara Denizi’nin derinliklerinden oldukça çarpıcı görüntüler içeriyor.

Prof. Dr. Görür, dün akşam Mehmet Ali Birand' ın sorularını yanıtladı...

İzlemek için videoya tıklayınız...

Konular Eski Arşiv