Gebelikte (hamilelikte) egzersiz faydaları

Gebelikte (hamilelikte) egzersiz faydaları

Gebelikte (hamilelikte) egzersiz faydaları

Gebelikte egzersiz yapmak anne adayını zinde tutacağı gibi, fazla kilo almasını da önleyecektir. Gebelikte enerjisinin artmasını ve kendini iyi hissetmek isteyen tüm anne adaylarının, doktorlarının tavsiyesi doğrultusunda spor yapması şart. Ancak unutulmasın ki, her spor gebeler için uygun değildir. Bazı tehlikeli aktiviteler hem anne adayının ve hem de bebeğin hayatını riske atabilir. Gebelik esnasında vücuttaki hormonlar arttığı için eklem yerleri daha serbest hareket edebiliyor. Bu durum gebelikte spor yaparken sakatlanmanıza neden olabilir. O yüzden hamilelikte aerobik ve tenis oynama tarzındaki atlayıp zıplamayı gerektiren sporlardan uzak durmalısınız. Diğer yandan karnınız giderek büyüyeceği ve vücut ağırlık merkeziniz değişeceği için bu tip sporlar yüzünden dengenizi kaybedebilir düşebilirsiniz. Kayak yapmak, sörf yapmak, bisiklete binmek gibi sporlar da düşmenize neden olabilecek türden sporlardır. Gebelikte spor yapmak istiyorsanız denemenizde yarar olacak sporlardan biri yürüyüş. Hafif tempoda yürümek size çok iyi gelecektir. Ayrıca yüzme sporunu yaparak da fazla kilo almaktan kurtulacağınız gibi kendinizi zinde de hissedeceksiniz. Yüzme esnasında suyun kaldırma gücü hamileleri fazlasıyla rahatlatıyor. Yoga tarzı sporlar sayesinde de gebelerin vücutları esnek kalıyor. Gerinme hareketlerini abartmamak koşuluyla yapabilirsiniz. Ayrıca bir kilogramdan fazla olmamak koşuluyla el ağırlığı kullanarak el kol egzersizi yapmanız vücudunuzun üst bölümünü güçlendirmeye yardımcı olacaktır. Egzersiz yaparken bol su içmeyi unutmayın. Ancak egzersiz esnasında sancı tutarsa, baş dönmesi, nefes alma sorunu, vajina ile ilgili bir sorun yaşarsanız hemen egzersize ara vererek doktora gidin.

Gebelere egzersiz önerileri
Gebelere formda kalmaları için yapabilecekleri bazı egzersiz örnekleri verelim. Ancak bütün bu egzersizleri yapmadan evvel doktorunuzla görüşün.
1-Spor öncesi esneme hareketi yapmalısınız. Yere uzanın, sırt, eklem yerleri ve dizlerinizi gerin, bırakın. Her uzanma esnasında on’a kadar saymayı unutmayın.
2-30 dakika süreyle hafif tempolu yürüyün. Şayet yürümek için dışarı çıkacaksanız güneş koruyucu krem sürün ve rahat edeceğiniz bir spor ayakkabısı giyin. Yanınıza su almayı da unutmayın.
3-Bir sandalyeye oturup, dizlerini bükerek ayaklarınızı yere sağlam basın. İki elinizle her iki yandan sandalyeyi kavrayın. Kırk santimetreye kadar öne adım atıp, kalçanızı havada tutmaya çalışın. Sırtınızı sandalyenin kenarına yaklaştırıp, dirseklerinizden kuvvet alarak poponuzu on beş santimetreye kadar aşağı doğru hareket ettirebilirsiniz. Ellerinizden kuvvet alarak tüm vücudunuzu hafif bir şekilde yukarı kaldırıp, söz konusu hareketi hiç oturmadan sekiz defa yineleyin. Biraz dinlenip, ikinci kez aynı şeyleri tekrarlayın.
4-Birkaç dakika daha gerinme hareketi yapıp, egzersizi bitirin. Balerin hareketi denilen bu egzersiz özellikle sırtınıza ve bacaklarınıza iyi gelecek