Hamilelikte Kilo Almanın Bebeğe Etkisi

Hamilelikte Kilo Almanın Bebeğe Etkisi

Hamilelikte Kilo Almanın Bebeğe Etkisi

CHICAGO – ABD’li bilim adamlarının 40 binden fazla kadın ve bebekleri üzerinde yaptığı araştırma hamilelikleri sırasında 18 kilogramın üstünde kilo alan kadınların bebeklerinin şişman doğma olasılığının bundan daha az kilo alanlara göre yaklaşık iki kat fazla olduğunu gösterdi.

Araştırma çerçevesinde her 5 kadından birinin hamileliği sırasında çok fazla kilo aldığı ve böylece bebeklerinin 4 kilogram veya üzerinde doğma olasılıklarını ikiye katladıkları ortaya çıktı.

Bilim adamları hamilelikleri sırasında 18 kilogramın üzerinde kilo alan kadınların gebelikte gelişen diyabete yakalanmamalarına rağmen şişman bebek dünyaya getirme olasılıklarının daha az kilo alanlardan fazla olduğuna dikkati çektiler.

İncelenen hamile kadınlardan 18 kilogramın üzerinde kilo alanların yüzde 20 sinin şişman bebekler dünyaya getirdiği daha az kilo alan kadınların şişman bebek doğurma oranın ise yüzde 12den az olduğu belirtildi.

Obstetrics  Gynecology dergisinde yayımlanan araştırmanın yazarı Kaiser Permanente Sağlık Araştırma Merkezinden doktor Teresa Hillier araştırmanın kadınlara hamilelikleri sırasında fazla kilo almamaları yönünde önemli bir mesaj olduğunu söyledi.

Hamile Kadın Nasıl Beslenmeli

Hamilelik döneminde anne adayının enerji, protein, mineral ve vitaminlere ihtiyacı artar. Gün içinde düzenli olarak tüketilecek üç öğünde; süt ve süt ürünleri, meyve ve sebzeler, ekmek ve tahılgiller ile yüksek proteinli gıdaların bulunmasına dikkat edilmeli.

Bol Bol Balık Ve Süt ürünleri

Hamilelikte artan protein gereksinimi için balık, et, süt ve süt ürünleri ile kurubaklagiller tüketilmeli. Balık yağıyla, D vitamini ve çinko ihtiyacı karşılanmalı. Bebeğin iyot ihtiyacı için iyotlu tuz kullanılmalı.

SALAM VE SUCUKTAN UZAK DURUN

Hamilelik döneminde alkol alınmamalı, sigara içilmemeli, kahve ve çay gibi kafein içeren içecekler mümkün olduğunca az tüketilmeli. Salam, sucuk ve sosis gibi katkı maddesi olan besinlerden de uzak durulmalı.

İçeriği bilinmeyen hazır gıdalar, sodyum yani tuz içeriği yüksek besinler, katkı maddelerince zengin yapay besinler başta olmak üzere fast food gıdalara da mönülerde yer verilmemeli.