Hamilelikte Kilo Artışı

Hamilelikte Kilo Artışı

Hamilelikte Kilo Artışı

Kendinizin ve büyüyen bebeğinizin sağlığını korumak, besin öğeleri bakımından yeterli ve dengeli olan sağlıklı bir diyet ile mümkündür. Hamilelik süresince ekstra kaloriye, proteine, vitamin ve minerallere ihtiyacınız vardır. Sağlıklı beslenmenizin en önemli amacı, gelişmekte olan fetusa, yani bebeğe, ihtiyacı olan besin öğelerini sağlamaktır.

Hamilelikte hem kendiniz hem de içinizdeki yeni oluşmaya başlayan yaşam için daha çok ilgi ve şefkat beklersiniz. Sadece bununla kalmaz, ekstra kilo almanız da gerekir. Peki bu süreçte ne kadar kilo almak normal kabul edilebilir? Öncelikle şunu bilmelisiniz: hamilelik, kesinlikle diyet yapılacak veya kilo vermeye çalışılacak zaman değildir. Hamileliğiniz süresince yaklaşık 9-12 kilo almanız gerekir. Bu ağırlık kazanımı sizin hamilelik öncesindeki kilonuza ve çoğul gebelik (ikiz veya fazla) durumunuza göre değişiklik gösterir.

Hamilelik öncesinde zayıfsanız (beden kitle indeksiniz 18,5'in altındaysa), ve hekiminizin başka bir uyarısı yoksa hamileliğiniz süresince yaklaşık olarak 15 kg kadar kilo almanız uygun olacaktır.

Fazla kilo ile hamileliğe başladıysanız ve yine hekiminizin herhangi bir uyarısı yoksa, hamilelik süresince 8-9 kg ağırlık kazanımı bebeğin gelişimi için uygun sayılır.

Hamileliğiniz süresince kilo alımınız her zaman aynı şekilde devam etmez. Çoğu kadın ilk trimesterda (ilk üç aylık dönem) yaklaşık 1,4-1,8 kg kadar kilo alır. Hamileliğinizin son yarısına kadar bu kilo alımınız yavaş ancak sürekli olarak devam eder. İlk trimesterdan sonra uygun olan kilo kazanımı ise yaklaşık haftada 450- 500 gr kadardır.

Eğer kilo alımınızda daha farklı bir durum söz konusuysa bu, içinde bulunduğunuz durumun yanlış olduğu anlamına gelmeyebilir. Hamilelik esnasında kilo alımınız normal seyrederken ani bir değişiklik olduğu takdirde (daha fazla kilo alımı veya kilo kaybı) mutlaka hekiminizle görüşmelisiniz.

Hamileliğiniz süresince ağırlık kaybına neden olabilecek hareketlerden ve diyetlerden kaçınmalısınız. Bu, bebeğinizin gelişimi açısından büyük önem taşır ve bebeğin doğum ağırlığının sağlıklı aralıkta olmasına yardımcı olur.

Beslenmenizde mutlaka çeşitliliği sağlamalı, kendiniz ve bebeğiniz için mümkün olan en mükemmel beslenme planını oluşturmalısınız.