Hastasına bakana bin 544 TL

Engelli ve yaşlıların bakımını ikametlerinde üstlenen yakınlarına devlet her ay maaş veriyor. Aylık bin 544 lira ödeniyor. Gelir ve rapor şartını yerine getirenler bu maaşı alıyor.

Hastasına bakana bin 544 TL

Takvim Gazetesi'nin haberine göre bu maaş yılda 2 kez zamlanıyor. Son artışla bakım parası bin 544 liraya yükseldi. Şu anda 535 bin kişi bu ödemeden yararlanıyor.

BU ŞARTLARA DİKKAT!

Bakım parası için öncelikle rapor gerekiyor. Bu raporun da en az yüzde 50 oranında olması isteniyor. Bununla birlikte doktorların bu rapora 'bakıma muhtaç' ibaresi de eklemesi şart.

Ayrıca bakım maaşı alacak kişinin, bakacağı engelli veya yaşlının akrabası olması da gerekiyor. Eğer akrabalık ilişkisi yoksa, bu kez yasal vasisi olması gerek.

Bakım parası alacak kişinin gelirine de bakılıyor. Haneye giren tüm gelir toplanarak hanede yaşayan kişi sayısına bölünüyor. Kişi başı gelir net asgari ücretin (AGİ hariç) 3'te 2'sinden az ise kriter sağlanıyor. Bu rakam, 2020 asgari ücretine göre bin 402 liraya denk geliyor. Yani haneye giren kişi başı gelir bin 402 liranın altındaysa bakım parası veriliyor.

Toplam hane gelir miktarı hesaplanırken ikramiyeler hariç tutuluyor. Yani hanede emekli varsa onun maaşı hesaba dahil edilirken, 1.000'er liralık bayram ikramiyeleri dikkate alınmıyor.

NASIL BAŞVURULACAK?

Bakım parası almak için başvurular Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne veya ilçelerdeki ilçe müdürlüklerine yapılıyor. Yapılan başvuru yetkililer tarafından inceleniyor. İkamette bakım parası alma şartları yerine gelmiş ise maaş bağlanıyor ve bir sonraki aydan itibaren ödenmeye başlıyor.

Hastasına bakana bin 544 TL