Her depo benzin için artık 28 lira fazladan ödüyoruz

Eylül 2010'da bir depo 182 TL'ye dolarken, dünden itibaren rakam 210 TL'ye çıktı...

Her depo benzin için artık 28 lira fazladan ödüyoruz

Akaryakıt fiyatlarındaki durdurulamaz artış araç sahiplerine neredeyse kontak kapattıracak. Eylül 2010’da 3.64-65 lira olan 95 oktan bir litre benzinin fiyatı dün 4.20 liraya ulaştı. Son zamla birlikte eylül ayına göre bir depo 28 lira daha pahalıya dolar hale geldi. Eylül ayında bir depo 182 liraya dolarken, artık bu rakam 210 liraya kadar ulaştı. Eğer bir kişi ayda 3 depo benzin harcıyorsa sadece 7.5 ayda maliyeti 84 lira artmış oldu.

BİN LİRALIK MALİYET
Zamlar kuruş kuruş geliyor görünse de depo başına yapılan hesaplama pompanın cebimize artık ortak olduğunu net olarak gösteriyor. 7.5 ay önce ayda 3 depo benzine toplam 547 lira harcayan yıllık akaryakıt masrafı 6 bin 570 lira olan bir kişi artık 1000 lira daha fazladan para harcamak zorunda. Çünkü artık yıllık maliyeti bundan sonra hiç zam olmasa bile 7 bin 560 liraya ulaştı.

AB’Yİ YİNE SOLLADIK
Akaryakıt zamları ve fiyatın içindeki yüksek vergi oranları Türkiye tüketicisinin Avrupa’nın en pahalı akaryakıtını tüketmesine neden oluyor. 11 Nisan itibarıyla Avrupa Birliği’ne üye ülkelere bakıldığında da Türkiye fiyat farkında giderek arayı açıyor. 95 oktan benzinin fiyatı dünkü Euro kuruna göre 1.92 Euro Sent düzeyindeydi. Türkiye’ye fiyatı en yakın ülke olan Yunanistan’da bu rakam 1.69 Euro sent. Yani arada yaklaşık 23 Euro sent, Türk Lirası olarak ifade edilirse 50 kuruş litre başına fark var demek. Türkiye’deki bir vatandaş deposunu bugün komşu Yunanistan’dan 25 lira daha pahalıya doldurur durumda.

İNDİRİMLİ YAKITA YOĞUN İLGİ
Benzin fiyatları yeni bir zamla birlikte 4.20 liraya yükselirken, Esenler’de bir benzin istasyonunun açılış nedeniyle uyguladığı yüzde 19’luk indirim vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. Açılış kurdelesini kesen Starpet’in Yönetim Kurulu Başkanı Mahfuz Okalin, "Ülke genelinde 73 ilde varız. Biz bunu sürekli ilke edinip tüm ülke genelinde yüzde 8 iskonto ile satışlarımız devam edecek. Bugün açılışa özel olarak yüzde 19 iskontomuz var. Özel günlerde bayramlarda en azından ayda 5 istasyonumuzda bu iskontoları sürdüreceğiz. İlgiden memnunuz" dedi.

ROMANYA’YA FARK ATTIK
Türkiye pahalı akaryakıtta Avrupa ülkelerini solladı. En büyük fark ise Romanya ile. Romanya’da bir litre benzin 1.26 Euro’dan satılıyor. Türkiye’de fiyatın 1.92 Euro olduğu düşünüldüğünde TL bazında iki ülke arasındaki fark 1.4 liraya kadar yükseliyor.