İdlib'de yüzbinlerce sivil tehdit altında

Suriye’de arkasına Rusya’nın hava desteğini alan Şam rejimi, İdlib şehir merkezini tehdit ediyor. Yüzbinlerce sivil ise bir kez daha Türkiye sınırına doğru kaçıyor.

İdlib'de yüzbinlerce sivil tehdit altında

Sabah Gazetesi'nden Uğur Yıldırım'ın haberine göre Esad rejiminin İdlib'de 7 Türk askeri ve bir personeli şehit etmesiyle tırmanan gerilim devam ediyor. Rejim, Lazkiye'yi Halep'e bağlayan M-4 ve Halep'i Şam'a bağlayan M-5 karayollarının kesiştiği Serakib ilçesine saldırılarını dün de sürdürdü. Bu şiddetli saldırı ve Türk üslerini yönelik tacizlere, İdlib'e 16 kilometre uzaklıkta bulunan ilçenin çevresindeki 4 noktada konuşlu Türk topçuları da karşılık verdi.

İdlib'den kaçarak Türkiye sınırına giden siviller, Sabah Gazetesi'ne konuştu. Köyde yaşadığını söyleyen Ebu Mahya, "Suriye rejimi yaşadığımız tüm bölgeyi bombaladı. Ne tarlamız kaldı, ne hayvanlarımız. Evlerimiz yıkıldı. Son güne kadar evimizi bırakmamak için bekledik ama artık mecburen çıkmak zorunda kaldık. Gidecek bir yerimiz, yapacak bir işimiz, hayatımız, geleceğimiz yok. Nereye gideceğiz, ne yapacağız bilmiyoruz" dedi.

AB'DEN SİVİLLER UYARISI

Avrupa Birliği (AB), Suriye'nin İdlib kentinde sivillere yönelik tüm saldırıların durdurulması çağrısında bulundu. İdlib'de askeri operasyonların yoğunlaşmasıyla yüzlerce sivilin ayrım yapılmaksızın öldürüldüğüne vurgu yapılan açıklamada, saldırıların sivillerin bulunduğu bölgeleri, hastaneleri ve yerlerinden edilmiş kişileri barındıran merkezleri hedef aldığının altı çizildi.