İlk buluşmada 3 uzlaşı adımı!

Türk hava sahasını ısrarlı uyarılara rağmen ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinden sonra Türk ve Rus Dışişleri Bakanları Belgrad'da AGİT Zirvesi kapsamında bir araya geldi.

İlk buluşmada 3 uzlaşı adımı!
Yeni Asır'dan Okan Müderrisoğlu'nun haberine göre Türk hava sahasını ısrarlı uyarılara rağmen ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinden sonra Türk ve Rus Dışişleri Bakanları Belgrad'da AGİT Zirvesi kapsamında bir araya geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov arasındaki ilk resmi görüşmede, üç noktada mesafe kaydedildi: Buna göre iki ülke, 1- Gerilimi tırmandırmayacak. 2- Diyalog kanallarını açık tutacak. 3- Sorunu aşmak için karşılıklı yapıcı çözüm önerileri geliştirecek.

Çavuşoğlu, Lavrov'la görüşmesi sonrası "Cumhurbaşkanımız ve ailesine dair mesnetsiz iddiaları durdurmaları gerektiğini söyledik" dedi."İlk görüşmede tüm sorunların çözülmesini kimse beklemiyor" tespitini paylaşan Çavuşoğlu, yüz yüze temasın çerçevesini ise şöyle özetledi:

(Rus pilotla ilgili) İnsani görevimizi yaptık.

İki taraf da gerilimi tırmandırmak istemediği belirtti.

Diyalog kanallarının açık olması konusunda hemfikiriz.

Suçlamalara karşı cevaplarımızı net şekilde verdik.

İki devlete ve iki dışişleri bakanına yakışır olgunlukta görüştük.

Farklı düşünsek de birbirimizin görüşlerini sonuna kadar dinledik.


Çavuşoğlu, Lavrov'la buluşmasına dair beklentileri ise şöyle değerlendirdi:

"Herkes diyalog kanallarının açık tutulmasını bekliyordu. Aynı beklenti bundan sonrası için de geçerli. Zaten böylesine ciddi bir sorunu görüşmeden, diyalog içinde olmadan da aşmak mümkün değil. Tırmandırmama noktasında da görüşlerimiz açık net. Zaten gereksiz sert açıklama ve ithamlara rağmen Rusya da tırmandırmak istemediğini daha önce açıkça söyledi. Biz de aynı şeyi söylüyoruz. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız da aynı şeyi ifade etti. Lavrov'la ayrılırken 'Tekrar görüşmek üzere' dedik. Ama henüz bir randevulaşma olmadı."