İş Hayatına Atılmak mı Yüksek Lisans mı ?

İş Hayatına Atılmak mı Yüksek Lisans mı ?

İş Hayatına Atılmak mı Yüksek Lisans mı ?

Bir yandan iş hayatına mı atılsam derken bir yandan yüksek lisans planları mı kuruyorsunuz? Acaba kariyeriniz için en doğru tercih hangisi?Üniversite yıllarının sonlarına yaklaşmanızla birlikte sadece size verilen dersleri geçmekten farklı telaşlar ortaya çıkar.

Daha tam olarak ne iş yapacağınıza cevap bulamazken acaba yüksek lisans mı yapsam, yaparsam hangi alanda yapsam soruları da kafanızda belirmeye başlayabilir. Bu sorunun cevabını ise iyi bir araştırmadan sonra en iyi verecek olan kişi yine sizsiniz.

ÜNİVERSİTE HAYATINIZI NASIL GEÇİRDİNİZ?

Üniversitede aldığınız akademik eğitimin yanı sıra üniversite hayatınızı nasıl geçirdiğiniz de önemli bir faktördür. Tıp, hukuk, eczacılık gibi kök disiplinlerin eğitimini almıyorsanız ve mezun olduğunuz bölümün iş hayatında karşılığı geniş bir çalışma alanı olarak karşınıza çıkıyorsa; üniversite hayatında içerisinde yer aldığınız kulüp ve komiteler, yaptığınız projeler hangi seçeneğin sizin için daha doğru olduğu konusunda yönlendirici olabilir.

Örneğin; işletme eğitimi alırken reklamcılık kulübünde katıldığınız aktivitelerle reklamcılık dünyasının size uygun olduğunu fark edebilirsiniz. Mühendislik okurken, yüksek ikna gücünüzün farkına varabilir, insan ilişkileri üzerine kurulu mesleklerin sizi daha mutlu edebileceğini gözlemleyebilirsiniz. Bu gibi durumlarda, stajlarınızı eğitimini aldığınız alandan farklı bir alanda yaparak kendinize bir kariyer planlayabilirsiniz.

HİÇ STAJ YAPTINIZ MI?

Özellikle yaz aylarının yaklaşmasıyla bir çok üniversiteli yaz için staj ayarlama telaşına düşer ama bilinçli bir staj dönemi geçirmek en az staj yapmak kadar önemlidir.

Staj yapmanın en büyük amaçlarından biri; çalışmak istediğiniz alanlarda tecrübe sahibi olmak, o alanlara uygun olup olmadığınızı, gerekli yetilere sahip olup olmadığınızı ölçmek olmalıdır.

Bir aylık kısa stajlar yerine daha uzun dönemli, işin içerisinde daha çok yer aldığınız, yapılanları daha fazla gözlemleme şansınızın olduğu stajlar sizin için daha etkili olabilir. Böylece eksikliklerinizi ölçümleme şansına sahip olursunuz ki; bu eksikliklerinizi ne şekilde kapatabileceğiniz konusunda da size fikir verir.

Teorik anlamda eksikliklerinizin olduğunu düşünüyorsanız ilgili alanda yüksek lisans yapmak sizin için daha faydalı olabilir ya da eksikleriniz daha çok kişisel yapınızla, ilgili işin uyuşmaması sonucu ortaya çıkıyorsa çözümü farklı işlerde de arayabilirsiniz. “Yapılacak işlerin kesin standardlarla belirlendiği, masa başı işleri bana uygun değil!” diyorsanız, üretici yapınızın daha ön plana çıkartabileceğiniz, yaptığınız işe kendinizden de bir şey katabileceğiniz alanlara geçebilirsiniz. Yapacağınız stajlar tüm bunları gözlemlemek açısından önemli birer fırsattır.

İŞ HAYATI MI, AKADEMİK KARİYER Mİ?

Yüksek lisans yapmaya karar verseniz bile bunun için çok farklı nedenleriniz olabilir. Neden yüksek lisans yapmak istediğiniz size nasıl bir yüksek lisans programının daha uygun olacağı konusunda size bilgi verecektir.

Yanlış bölümde okumuşum, okuduğum bölüm bana hiç de uygun değilmiş…

Günümüzün eğitim sisteminde üniversite tercihleri ile meslek tercihlerinin birbirlerinden farklı tercihler olarak algılanmasıyla ve 3 saatlik bir sınav sonucu hasbelkader yapılan tercihlerin insanların üniversitede alacakları eğitimi belirlemesiyle bir çok öğrenci son sınıfa geldiğinde “yanlış yerdeyim” cümlesiyle yüzleşmek zorunda kalabilmektedir.

Bu durumda, almış olduğunuz eğitimi çöpe atıp her şeye baştan başlamak yerine iyi bir araştırma ile okuduğunuz bölümde almış olduğunuz eğitiminin üzerine inşa edebileceğiniz, size daha uygun olduğunu düşündüğünüz mesleklere başvurmanızı sağlayacak yüksek lisans programlarına başvurmak çok daha etkili ve verimli bir karar olacaktır. Karamsar olmadan doğru araştırmayı yaparak daha avantajlı bir konuma bile gelebilirsiniz.

Konular Kariyer