İthal et için 3 çarpıcı iddia!

İhale için 3 firma teklif verdi.. Kazanan Hacılar oldu..

İthal et için 3 çarpıcı iddia!

Et fiyatlarındaki artışın önünü kesmek amacıyla dün düzenlenen 4 bin 25 tonluk ilk ithalat ihalesinde en düşük teklifi Almanya merkezli Hacılar Helal Gıda verdi.

Et ve Balık Kurumu’nun (EBK) 4 bin 25 ton kasaplık sığır ithalatı amacıyla dün düzenlediği ihalede en düşük teklifi 1.3 milyon euro ile Almanya merkezli Hacılar Helal Gıda verdi. Almanya merkezli firmanın sahibi Kilisli işadamı Rıfat Kazancıoğlu, Türkiye’deki et fiyatlarının Almanya’ya göre yarı yarıya yüksek olduğunu belirtirken, Avrupa ülkelerinden getirecekleri canlı hayvanları Türkiye’de kesmeyi planladıklarını söyledi.

İhaleye Berlin merkezli Hacılar Helal Et, Dituria Sro, Sc. Agro Hilal Srl firmaları teklif verdi.

Sc. Agro Hilal Srl, evrakında eksiklik bulunduğu için ihaleden elenirken, Dituria Sro Ankara’ya 500 ton kasaplık sığır için 1 milyon 340 bin euro teklif verdi.

15 gün içinde gelebilir

Et ve Balık Kurumu Yönetim Kurulu’nun konuya ilişkin kararını 2-3 gün içinde vermesi beklenirken, Adapazarı ve Adana için teslim süresi kısa olduğu gerekçesiyle firmaların teklif vermediği belirtildi. İhalenin onaylanması halinde hayvanların 15 gün içinde Ankara’ya getirilmesi bekleniyor.

PROTESTOYA GİTTİLER BİRBİRLERİNE GİRDİLER

İhale sürerken, 11 ilden gelen üreticiler Tarım Bakanlığı’nın önünde et ithalatını protesto etti. Kırmızı Et Üreticileri Başkanı Mustafa Demir, Tarım Bakanı Mehmet Eker ile yaptıkları görüşmelerin sonucunda 4 bin tondan fazla etin ithal edilmeyeceğini açıkladı. Bunun ardından eylem yapan 150 kişilik grup, "İmzaları attın, bizi sattın" diyerek Mustafa Demir’e saldırdı. Polisin uyarıları üzerine grup dağıldı.

İthal etin fiyatı 14 TL olacak

İthal edilecek hayvanların EBK’ya karkas kg maliyeti 9 liraya gelecek. Kesim ve işletme giderleriyle birlikte etin maliyetinin 12-13 liraya çıkacak. Etin tüketiciye 14 TL’ye ulaşması bekleniyor.

İDDİALAR

1. "Şartname çok ağır. 10 günlük teslim süresi çok kısa. Bu sürede hayvanların seçilip, karantinadan geçirilip getirilmesi mümkün değil. Sadece 3 firmanın katılması da ’ihale göstermelik’ şüphesi yarattı. Bu iş ancak hayvanlar çoktan getirildiyse zamanında yetişir."

2. "İhalede fiyatlar çok düşük oluştu. Karayolu ile taşımacılıkta AB kuralları gereği hayvanları 20-30 saatten fazla taşıyamazsınız. İndirip dinlendirmeniz lazım. Gemi ile nakliye olsa bile bundan daha düşük fiyat oluşmazdı."

3. "Türkiye’de yılda 1 milyon ton et tüketiliyor, ithal edilecek 4 bin 25 ton kasaplık sığırdan en fazla 2 bin ton et elde edilir. Ankara veya İstanbul’un bir günlük et ihtiyacını bile karşılamayan bu miktar et fiyatlarını aşağı çekmez."

Vatan