KABE'NİN İÇİ İLK KEZ YAYINLANIYOR

Son olarak Pakistan Devlet Başkanı Müşerrefe Kabenin içi gezdirildi.

KABE'NİN İÇİ İLK KEZ YAYINLANIYOR

FOTOĞRAFLAR İLK KEZ YAYINLANIYOR.
Arabistan yetkilileri fotoğraf konusunda çok hassas; Kabe'nin dışarıdan fotoğraflanması bile yasak. Müslüman devlet adamlarına birkaç kare özel hatıra fotoğrafı çekme imkanı tanınıyor. Bu fotoğrafların basına verilmemesi konusunda da sürekli uyarıyorlar. Konuk Pakistan olunca tüm uyarılar işe yaramadı ve fotoğraflar basına sızdı.

Kabe'yi ilk inşa ettirenin Hz. İbrahim olduğu bilinmektedir.
Yapı olarak 145 metrekarelik bir alana sahiptir. Yüksekliği 16 metredir.
630 yılında yüksekliğinin bundan daha az olduğunu Mekke'nin fetih günü Hz. Muhammed'in, damadı Hz. Ali'yi omuzlarına çıkarıp onun da Kâbe'nin üzerindeki putları aşağı indirip kırdığına dair rivayet edilen hadisten anlıyoruz.

CENNET TAŞI
İnanışa göre; Hz. Adem, cennetten çıkarılınca beraberinde bir cennet taşı ve bir asa getirmişti. Bu asa daha sonra Hz. Musa tarafından bulundu. Taş ise bir cennet taşıydı ve cennetin bir hatırası olarak Hz. Adem bu taşı Kabe'ye yerleştirmiştir. Hadis-i Şerifte Hz. Peygamber diyor ki, başlangıçta bu taş, bembeyazdı. Senelerce günahkarların dokunmasıyla ve kurban edilen hayvanların kanlarının bu taşa sürülmesinden ötürü taş, siyah olmuştur.

SEL FELAKETİNDE YIKILDI
Hz. Muhammed'e ilk vahiy gelmesinde 5 yıl önce bir sel sonucu Kâbe yıkıldı. Kabileler Kâbe'yi yeniden inşa etmek için duvarcı ustası Yunanlı Yakum ve Mısırlı bir marangozu görevlendirdiler. Sıra Hacer-ül Esved'in yerleştirilmesine gelince, onu yerine koyma Hz. Muhammed'e verilmişti.

PUTLAR ATILDI
İslamiyetten önce de Araplar tarafından kutsal Kabe'de kutsal putlar bulunmaktaydı. Mekke'nin fethinden sonra (630) putlar atılmıştır. Yezid ve İbn-i Zübeyr savaşında Kâbe mancınık atışından isabet aldı ve yıkıldı, yandı. İbn-i Zübeyr Kâbe'yi yıkıp yeniden inşa etti. Mervan döneminde Kâbe eski haline döndürüldü.

OSMANLI HEP KORUDU
Kanuni tarafından onarılan Kabe, 5. onarımını I. Ahmed döneminde görmüş, IV. Murad döneminde yine sel baskını sonucu yıkılmış ve hemen onarılmıştır.

İÇİNDE NELER VAR
Kabe'nin içinde 9 adet oyma, 1 adet altın kabartma Ayet, işlemeli tahta bir sandık, oymalı ve içinde tütsü yakılan tarihi bir ocak, metal zemzem testileri ve kandiller bulunuyor. Hepsinin tarihi eserler olduğu düşünüldüğünde Kabe, bir müze olarak bile görülmesi gereken özel yerlerdendir.

HILTON-SHERATON'LA ÇEVRİLİ(!)
Bugün, dev Hilton ve Sheraton Otellerinin gölgesinde kalmış olsa bile, her yıl Suudi'ler tarafından verilen ülke kotalarına göre milyonlarca Müslüman'ın, etrafında yedi defa dönüp Hacı olmaya binlerce kilometre mesafeden geldiği Kabe'ye gösterilen sevgi ve saygı muazzamdır.

ENSONHABER