Kadına tehditli şiddete 'takdir' indirimi!

Denizli’de yaralama ve darp suçundan sabıkası olan Kasım O. eski sevgilisi Ş.S.’yi yeniden birlikte olmaya ikna edemeyince kaldığı otel odasında dövdü ve tehdit etti. 5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Kasım O.’ya mahkeme takdir indirimi yaparak 100 gün hapis cezası verdi..

Kadına tehditli şiddete 'takdir' indirimi!
Milliyet'ten Gökçer Tahincioğlu'nun haberine göre yargı, kadına yönelik şiddet olaylarında indirim uygulamasından vazgeçmiyor. Daha önce birlikte yaşadığı kadınla yeniden beraber olmak isteyen ancak olumsuz yanıt alınca kadını döven sanığa, daha önce de kasten yaralama ve darp suçundan sabıkası olmasına rağmen takdir indirimi yapıldı. Mahkeme, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası gerektiren suç için takdir indirimi de uygulayarak sadece 100 gün ceza verdi. Mahkeme, kadının cüzdan ve kartlarını gasp ettiği öne sürülen kadının, sanığın ağır cezada yargılanması yönündeki talebini de geri çevirdi.

‘Dövdüm, dövmedim’

Karara konu olay, Denizli Çameli’nde yaşandı. Ş.S., kendisini dövdüğünü belirttiği eski erkek arkadaşı Kasım O.’yu emniyete şikâyet ettikten sonra yeniden oteline döndü. Otele yeniden gelen Kasım O., kadını bir kez daha dövdü. Darp raporu alan kadın, savcılığa başvurdu. Raporlar doğrultusunda sanık hakkında dava açıldı.

Sanık, davadaki savunmasında, “Müştekiyi tanırım, kendisiyle gazinoda tanıştık. Benim için birkaç ay gazinoda çalışmadı, birlikte gezip tozduk. Masraflarını ben karşıladım. Kredi kartı borcu vardı, onları ben ödedim. Olay günü yanına gittiğimde çantamda 2 bin 700 lira vardı. Tuvalete gittiğim sırada çantamdan parayı almış. Eve gittiğimde çantada paranın olmadığını görünce otele geri gittim. Tartıştık ama kendisine vurmadım. Soruşturma aşamasında alkollü ve sinirli olduğum için dövdüğümü söylemişsem de dövmedim” dedi.

Yaşadığı ilçeden taşındı

Ş.S ise ifadesinde şunları anlattı: “Olay günü daha önce birlikte yaşadığımız sanık, otele geldi. Benim odama gelip beraber olmak istedi. Birlikteliğimiz sona ermişti. Ben kabul etmeyince beni dövdü. Ben şikâyetçi olup emniyete geldim. Orada ifade verdikten sonra tekrar otele geldim. Bir müddet sonra sanık tekrar otelde benim kaldığım odaya geldi. Kapıyı kırıp içeri girdi. Beni tekrar dövdü. Bu sırada cüzdanımı ve kartlarımı aldı. Beni balkondan aşağıya atmak istedi.”

Genç kadının, yargılama sürerken çevre baskısından dolayı ilçeyi terk etmek zorunda kaldığı ve bir başka kente taşındığı öğrenildi. Buna rağmen şikâyetini sürdüren kadın, sanığın cezalandırılmasını talep etti.

Sabıkalı ama iyi halli

Çameli Asliye Ceza Mahkemesi, yargılama sonunda soruşturma aşamasında kadını dövdüğünü söyleyen sanığın sonradan ifade değiştirmesini geçerli saymadı. Sanığın daha önce de darp, tehdit ve kasten yaralama suçlarından sabıkalı oldğunu da dikkate alan mahkeme, kadının şikâyetini yerinde buldu. sağlık raporlarındaki darp izlerini de dikkate alan mahkeme, sanığı, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası gerektiren kasten yaralama suçundan hapse mahkum etti.

Ancak mahkeme, daha önce de aynı suçu işleyen sanığın cezasında buna rağmen “failin geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları, cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkileri gibi hususlar” göz önünde bulundurarak takdir indirimi yaptı. Böylece 2 yıldan 5 yıla hapis cezası öngörülen suç için, eski sabıkaya rağmen sadece 100 gün hapis cezası verildi.

Yargıtay kararı yok sayıldı

Yargıtay’ın daha önce aynı suçtan hüküm giyenlere takdir indirimi yapılamayacağına yönelik içtihatlarının bildirilmesine rağmen mahkeme, cezada indirim yapmayı tercih etti.

Mahkeme, sanığın gasp suçundan ağır cezada yargılanması talebini de geri çevirdi.