Kadınların korkulu rüyası

Kadınların korkulu rüyası

Kadınların korkulu rüyası

Ağrılı ve fazla miktarda adet görme, cinsel ilişki sırasında ağrı, kasık ağrısı, kronikleşmiş karın ağrıları şikâyetleri olanlar... Tüm bu belirtiler çikolata kistinin habercisi olabilir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Naim Ünsal, "Çikolata kistleri, rahimin içini döşeyen ’endometrium’ adı verilen zar tabakasının yumurtalıklarda bulunması ve her adet döneminde kanayarak kistleşmesi sonucunda oluşur. Her adet döneminde kanayan kist içerisinde uzun süre kalan kan, zamanla pıhtılaşıp eriyerek, çikolata rengi ve kıvamında bir sıvı halini alır. Bu nedenle bu kistler (çikolata kisti) olarak anılmaktadır" dedi.

Kistin, karın içine patladığı ya da yaygın akut batın şeklinde olduğunda acil durumlara yol açtığını dile getiren Ünsal, çikolata kistinin kadın hastalıkları içinde en sık hekime başvuru nedenlerinden biri olduğunu belirtti. Ünsal, hastalığın yaygınlık ve şiddetine göre derecelendirildiğini; hastalığın ileri evrelerinde rastlanılan yapışıklıklar, yumurtaların ve tüplerin yapılarının bozulması, yumurta dokusunun endometriomalarla olan harabiyeti nedeniyle oluşan kısırlığın gözardı edilmemesi gerektiğini, erken tanı ve tedavinin olumlu sonuçlar verdiğini vurguladı.

Operatör Doktor Nail Ünsal, erken tanı yapabilmek için jinekolojik muayene, ultrasonografi ve kanda CA/125 seviyelerinin yardımcı olduğunu, ancak kesin tanı için laparaskopi gerektiğini belirtti.