Karikatür paylaşımına telif davası

Yazılımcı Mehmet Akif Yanbak, kişisel sitesinde paylaştığı bir karikatür yüzünden 8 bin TL ‘telif' davasıyla karşı karşıya kaldı.

Karikatür paylaşımına telif davası

Akşam Gazetesi'nden Neslihan Keskin'in haberine göre karikatürün çizeri Erdil Yaşaroğlu ‘sosyal medyada serbest, ticari kullanıma telifli’ dedi; ancak okurlar ‘sınırın aşıldığı’ görüşünde. Olayı Twitter’dan paylaşan Mehmet Akif Yanbak, dava sürecini anlatırken, kişisel siteleri veya sosyal medyada karikatür paylaşanları uyardı.

TEK SUÇUM PAYLAŞMAK

Üniversite sosyal ağında paylaşılan Erdil Yaşaroğlu karikatürünü, kişisel sitesinde kullandığı için şikayet üzerine polis tarafından ifadeye çağrıldığını belirten Yanbak, süreci özetle şöyle anlattı:

ÇOK SAYIDA MAĞDUR VAR

“Polis, şikayetçinin Komikbüro adlı bir hukuk bürosu olduğu bilgisini verdi. Büroyu aradım ve bir uyarı almadığımı, yasal olarak ‘uyar/kaldır’ uygulamasına göre karikatürü yayından kaldıracağımı söyledim. Ancak görüştüğüm yetkili, böyle bir şey yapmayacaklarını, 32 bin TL’ye kadar ceza alabileceğimi, ancak 7 bin TL verirsem şikayetlerini geri çekebileceklerini söyledi. Ben de bunun etik olmadığını söyledim. Kişisel sitemden kazanç sağlamadığım için 7 bin TL ceza veremezdim. Poliste, benimle aynı mağduriyeti yaşayan kişilerin çok sayıda dosyaları vardı. Mahkeme öncesi uzlaşmaya yönlendirildik. Komikbüro uzlaşma için 8 bin TL istedi. Hukuku para kazanma ve zenginleşme aracı olarak kullandıklarını belirterek bahsettikleri rakamı ödemeyi reddettim.”

‘TİCARİ AMAÇLI KULLANANLARA DAVA AÇIYORUZ’ DEDİ AMA...

Karikatürcü Erdil Yaşaroğlu, konuyla ilgili olarak Twitter hesabından açıklama yaparak, ‘sosyal medyadan karikatürlerin paylaşılabileceğini, ancak izin almadan ticari amaçla yayımlayan kişi ve kuruluşlara karşı telif haklarını savunduklarını’ belirtti.