Kılıçdaroğlu Gezegen Mehmet'in konuğu oldu

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Kral FM'de Mehmet Akbay'ın sorularını yanıtladı. Program, yerel televizyonlar ve radyolardan da aynı anda canlı olarak yayınlandı.

Kılıçdaroğlu Gezegen Mehmet'in konuğu oldu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kral FM'de "Mehmet'in Gezegeni" programına konuk oldu.

Kral Grubu Genel Yayın Koordinatörü Mehmet Akbay'ın sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

"Liderler bir televizyon kanalına özgürce çıkıp tartışabilselerdi o gettolar olmazdı.”

Türkiye yaşanacak bir ülke olmaktan çıktı. Halk iki dar alana sıkıştırıldı. Türkiye yaşanamaz bir ülke haline geldi. Herkes huzur içinde yaşamalı, siyaset bu kadar kilit hale gelmemeli. Liderler televizyonlarda uygarca tartışabilmeliler. Bunu yapabilseydik Türkiye bu konumda olmazdı. Toplumu gettolaştıran bu zihniyet olmasaydı bunlar yaşanmazdı.

AB ile uyum yasaları geldi destekledik. Üçüncü köprüde doğayı tahrip etmeyin dedik. Üçüncü köprüye karşı değiliz. Sadece bugünü değil, geleceği de düşünmez zorundasınız.

Eğer bir ülkede hukuk varsa insanlar sorunun çözümü için kavga mı etsinler, mahkemeye mi gitsinler? Gittiğimiz her madde vatandaşın çıkarı için gittiğimiz maddelerdir.

‘Biz hiçbir şey yapmadılar demiyoruz.’

Biz hiçbir şey yapmadılar demiyoruz. Her iktidar bir şey yapmıştır, yapmayan iktidar yoktur. Soru şu; ne yaptılar, ne sonuç elde ettiler? 13 yıldır iktidardalarsa 6 milyon 250 bin işsizimiz var. Yol yapıyorum diye övünüyor, yol yapmayan hükümet var mı? İngiliz veya Japon başbakanı yol yapıyorum diye övünür mü?

13 yılda harcanan para 1 trilyon 800 milyar dolar. Bütün cumhuriyet hükümetlerinden daha fazla harcadılar. Ne yaptırlar? Atatürk Barajı mı yaptılar, Telekom mu yaptılar?

Artık laiklik, başörtüsü ve darbe konularını umarım bir daha duymayız. Darbeye karşıysanız ve bunu samimi olarak söylüyorsanız 12 Eylül hukukunu değiştirmeniz lazım. Bunu Kenan Evren ve arkadaşları getirdi, iktidar savunuyor.

Siz tek parti olsun derseniz, ülkeyi kaosa sürüklersiniz. Son koalisyon anayasanın 65 maddesini değiştirdi. Son koalisyon BDDK'yı kurdu, Merkez Bankası'na bağımsızlık getirdi.

AK Parti tek başına iktidar oldu, bunlar tek başına iktidar olamaz demedik. Halkın verdiği oylar var ve buna saygı duymalısınız.

12 Eylül'den şimdikinin bir farkı yok. Bir haber yaptı diye, müebbetle yargılanıyor. Gazetecinin mutfağına bir haber düştüğünde ve bu haber değeri taşıyorsa bunu durduramaz. Ülkenin çıkarlarını siyasetçiler düşünür. Başka bir ülkedeki eli kanlı insanlara silah gönderirseniz bu suçtur, evrensel bir suçtur. 

Görüntülerin gazetecinin eline ne zaman geçtiği sorusu da önemlidir. Görüntüler, uzun bir süredir elindeyse ve seçime kısa bir süre kala yayınlıyorsa bu yanlıştır. Ama yeni ulaşan görüntüleri yayınlamasında bir yanlış yok. 

Watergate skandalı oldu ABD'de, bunu yayınlamayalım dediler mi? Bu haberi yapan gazetecileri kutlamak gerekiyor.

‘CHP'ye gönül verenler HDP'ye oy vermezler’

HDP oyunun çoğunu AKP'lilerden alıyor. CHP'den oy aldığı iddialarını bir grup medya yaymak istiyor. Oyu kimden alacağını hep beraber göreceğiz. CHP'ye gönül verenler HDP'ye oy vermezler. Bizim bir partimiz var derler.

Türkiye'nin bir CHP iktidarına ihtiyacı var. Bu ülkede yoksulluğun bitmesi, medya üzerindeki baskıların bitmesi için, bütün meydanların halka açılması için buna ihtiyacımız var.

Koalisyon iddialarını AKP kanadı bilinçli olarak şırınga ediyor. 13 yıldır iktidardalar. Hangi yasayı çıkardılar?

Bizim 200 yıllık bir parlamenter geleneğimiz var. Bu sistemi mahveden 12 Eylül darbe hukukudur. Gelin bu darbe hukukunu kaldıralım dedik. İktidar bunu kabul etmedi. İktidarın demokrasi söylemlerinin samimi olduğuna inanmıyoruz. 

Erdoğan kendisi için bir rejim istiyor. Batıdaki gibi bir başkanlık rejmi istemiyor. Bu olmazsa olmaz diyor. Ekonomi 3 yıldır patinaj yapıyor diyor. Yapıyorsa yöneten kim? Sebebi CHP diyecekler ama diyemiyorlar.

O sarayda insan huzurla oturabilir mi? Altın klozet olayı bir metafor. Bir devletin valisi altın kaplama klozet yapar mı? Görevde kalması ben o altın klozeti kabul ediyorum demektir. 

Ben hukukun üstünlüğüne inanan bir insanım. İsrafa karşıyım. Ben haram saraya neden gideyim? Kaçak saraya neden gideyim? İktidar olursak sarayı ODTÜ'ye vereceğim. Orayı bir bilim yuvası yapacağım. Saray alışkanlığı olmayacak, orta çağda mı yaşıyoruz? Herkes evinde otursun. Çankaya kime yetmiyor? 

Erdoğan ısrarla tartışmalara beni çekmek istiyor. Benim muhatabım değil, benim muhatabım Davutoğlu. Bu ülkenin vatandaşı siyasi kavgalardan bıktı. Ben dert çözmek istiyorum. Bana saldırıyorlar, 1930'da CHP bunu yapmış. Ben o zaman doğmamıştım ki. Bunlar tarihçilerin işi. Ben bugünü ve geleceği düşünmek zorundayım. Bir iktidar kendisi sorun olmaya başlamışsa sorun çözemez. 

‘Ben sandığa gidip oy kullanmayacağım’ diyen ülke hakkında konuşma hakkına sahip değildir. Bu demokrasinin gereğidir. Bütün yurttaşlarımın sandığa gitmesini isterim. 

Bunlar devleti yönetmesini bilmiyorlar. Devlette asgari ücretle çalışan binlerce kişi var, farkında bile değiller. 800 bin taşeron işçisi var. CHP iktidar olduğu zaman bunlara kurs açacağım, devlet nasıl yönetilir diye. Bizim vaatlerimiz ayağı yere basan vaatler. Uçuk kaçık bir öneri getirmiyorum.
Yolsuzluk yapılmışsa, normal yargı süreci içinde ne yapılacaksa buna karışmayacağız. Devletin kadroları var zaten. İktidarın en büyük yanlışı devlet olmaya çalışmasıdır. Devlete liyakatı getireceğiz. 

‘Türkiye'nin en önemli problemi 17 milyon yoksul’

Türkiye'nin en önemli problemi 17 milyon yoksul olması. Bununla ilgili aile sigortasını getireceğiz. Hiçbir ailenin geliri 720 liranın altında olmayacak. Taşeron uygulamasını kaldıracağız. İşsizlik en temel sorundur. 

Türkiye'de ötekileştirilen, işsiz kalan gruplar var. Bunlar ya kadın ya çocuk ya da genç. Bunlarla ilgili projelerle ortaya çıkmamız lazım. Yoksul ailelerin çocuklarından kreş parası alınmayacak.

Suriyelileri Suriye'ye göndereceğim dediğim zaman iktidar tepki gösterdi. Biz önce Ortadoğu'ya barışı getireceğiz. Uluslararası bir konferansı toplayacağız, İran, Rusya, Amerika, Rusya, Avrupa Birliği, Arap Birliği olmak zorunda. Silah göndermeyeceğiz. Bunları yaptıktan sonra Suriyelileri ülkelerine göndereceğiz, onlar da bunu istiyor zaten. 

Bizim projelerimiz çılgın değil, olabilir projeler. Anadolu boşalıyor. Herkes İstanbul'a geliyor. Türkiye'nin iki üstünlüğünü avantaja dönüştürmek istiyoruz. Coğrafi konum ve genç nüfus. Özel bir yasayla mega kent kurulacak. Yerini özellikle söylemiyoruz. 

Rant veya spekülasyon olur diye değil. Buna sadece biz karar vermeyeceğiz. Bu kent hafif sanayi, tekno parkları olan kendi kendisini büyüten bir kent olacak. 200 milyar dolarlık bir yatırım olacak. 40 milyar dolarını devlet yapacak. 2017'de ilk kazmayı vuruyoruz. Hiçbir siyasi parti bütün rakamları vererek bir proje hazırlamadı.

‘Neden Kahvaltıda Buluşmayalım ki?’

Mehmet Akbay’ın, ‘Seçimlerden sonra sonuç ne olursa olsun, AK Parti Genel Başkanı Sayın Davutoğlu ile bir kahvaltı sofrasında sizi görmeyi tahmin ediyorum ki herkes ister’ yorumuna cevap veren Kılıçdaroğlu, ‘Neden olmasın ki? Bu çok doğal. Olmaması için hiç bir sebep yok’ dedi.