Kızamık

Kızamık

Kızamık

Belirtileri aslında önceden kendini belli eder. Ama kızamık olduğumuz zaman neler yaparız. Neler iyi gelir bize ve çoçuklarımıza onları öğrenelim şimdide

Hafif seyreden, çok bulaşıcı olan mikroplu hastalıktır. Çocuklarda önemli bir bulgusu olmayabilir. Yetişkinlerde düşük ateş, baş ağrısı, halsizlik, bitkinlik, hafif nezle, gözlerde hafif yangılı bir başlangıç devresi gösterir. Kulak, baş veya boyun arkasında lenf düğümü büyümeleri olabilir. Enfeksiyonun hemen hemen yarısı herhangi bir döküntü yapmadan geçer. Özellikle kadınlarda eklem, diğer komplikasyonlar sık olarak meydana gelir.

Gebeliğin ilk üç ayında kızamıkçık geçiren kadınların çocuklarında %20–25 oranında doğuştan kızamıkçık hastalığı meydana gelir. Bebeklerin gözlerinde katarakt, kafaları küçük, geri zekâlı olur. Sağırlık bazı kalp ve damar bozuklukları, karaciğer ve dalağın büyümesi ile belirgin bir sarılık durumu gelişir.

Bir takım kemik bozuklukları da görülebilir. Kızamıkçığın kuluçka devresi 14–21 gün arasında değişme gösterir. Genellikle 18 gündür. Hamile kadınların kızamıkçık geçirmekte olan hastalar ile temas etmeleri hem anne hem de doğacak yavru için büyük tehlikedir.

Hastalığın başlamasından 1 hafta önce geçen 4 gün içerisinde bulaşıcı özelliği bilindiğine göre bu devrelerde özellikle döküntülerin başlamasından önceki 1 haftalık sürede kızamıkçık geçiren hastalar ile teması olan gebelerin çocuklarının alınması gerekmektedir. Çocuğun sakat kalma ihtimali çok yüksektir. Hastaneye başvurarak bebek aldırılmalıdır

Hastalık için kızamık, kızamıkçık, kabakulak karma aşısı kullanılır. 1 yaşına gelen çocuğa bu aşı yapılmalıdır. Ömür boyu süren bir bağışıklık ile üç hastalıktan da korunmuş olur.