Kızılay facia anında 50 kişiyle bölgedeydi

Soma’daki maden faciasında ilk etapta 50 kişilik ekibi sahaya indiren Kızılay gerek gıda gerekse psikososyal ve sağlık ihtiyaçları için Soma halkının yanında oldu.

Kızılay facia anında 50 kişiyle bölgedeydi
Akşam'dan Miray Çimen'in haberine göre Yüzyılın faciası Soma’da sona doğru yaklaşılırken Türk Kızılayı Başkanı Ahmet Lütfi Akar çarpıcı açıklamalarda bulundu. Akar haber alır almaz bölgede konuşlandıklarını ifade ederek, “Soma’ya 50 kişilik bir ekip, mobil mutfak, battaniye, gıda, çadır gibi elimizde ne varsa yolladık“ dedi. Akar, bölgede kan ihtiyacı olmadığını da vurgulayarak, her ihtimale karşı kan ve plazma stoklarını hazırladıklarını da belirtti.

İşte Kızılay'ın SOMA'da geçen o üç günü:

ELİMİZDE NE VARSA YOLLADIK

Olayın başladığı saat olan 15.10’da alarma geçerek hemen bölgeye gittik. Aşağıda 300’den fazla insanın bulunduğu bilgisi ile durumun vahameti ortaya çıktı. Biz orada konuşlanmak üzere 50 kişilik bir ekip, mutfak, battaniye, gıda, çadır gibi elimizde ne varsa Soma'ya yolladık.

HALKIMIZIN HEP YANINDAYIZ

Kara gün dostu bir iyilik teşkilatı olarak, Soma'da da halkımızın yanında olduk. Bir ölü evinde, keder anında insanlar birbirine nasıl yardım ederse, biz de elimizden gelen desteği sağladık. Arama kurtarma ekiplerinin, ocaktaki yakınlarını bekleyen ailelerin, gelişmeleri takip eden basın mensuplarının su, ayran, yemek gibi ihtiyaçlarını karşıladık. 

YASI BERABER TUTUYORUZ

Olayın ertesi günü psikososyal destek elemanlarımız alana indiler. Bölgede bulunan 20 kişilik psikososyal destek elemanları başka psikolog ve psikiyatristlerle çalışma yürütüyorlar. Hastane önünde bekleyen madenci yakınlarının da psikolojik destek ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Ayrıca cenazelerin definleri sırasında, Soma Mezarlığı’nda bir çadır kurarak orada da hizmet vermeye başladık. Gıda maddesi gibi desteklerin haricinde vatandaşın da yanında oluyorlar. Yastayız. Hem yası beraber tutuyoruz hem de halkımızın hizmetini yapmaya gayret ediyoruz.

KANA İHTİYAÇ YOKTU

Biz ilk olay olduğu zaman kan ihtiyacı olur diye bölgedeki bütün stoklarımızı oraya seferber ettik. Hiçbir kan talebi olmadı bizden. Sosyal medyada ‘kan ihtiyacı var’ gibi zaman zaman provokatif, zaman zaman iyi niyetli şeyler oluyor. Özellikle yanıklarda tedavi için kan plazması gerekiyormuş. Taze donmuş plazmalarımızı da Ege Bölge Kan Merkezimizde 46 bin ünite stokladık. Kullanılmadı ama biz her şeyimizle hazırdık. Bundan sonra da rehabilitasyon çalışmaları devam edecek. Ekibimiz orada çalışmaya devam ediyor.