Kömür ocağında babasıyla aynı kaderi paylaştı!..

Kömür ocağında göçük anında yaklaşık 800 işçinin bulunduğunu belirten uzmanlar, açığa çıkan metan gazının patlaması halinde büyük bir facia yaşanabileceğini söyledi..

Kömür ocağında babasıyla aynı kaderi paylaştı!..

Zonguldak Kozlu Kömür Ocağı’ndaki göçükte hayatını kaybeden 8 işçiden Köksal Kadıoğlu (48), Muhsin Akyüz (31), Hasan Bozacıoğlu (44), Satılmış Arslan’ın (35) cenazeleri dün köylerinde düzenlenen törenlerle toprağa verildi. Morgdan Türk bayrağına sarılı tabutlarla çıkarılan cenazelerin aileleri teslimi sırasında sinir krizi geçiren madencilerin yakınları güçlükle sakinleştirildi.

Uzungüney köyünde toprağa verilen Muhsin Akyüz’ün cenaze namazı öncesi Akyüz’ün babası Muharrem ile annesi Kübra Akyüz ve madencinin 2 ay önce nişanlandığı Funda Aykanat tabutun başında gözyaşı döktü. Akyüz’ün cenazesi evlendiğinde oturmak için yaptırdığı evine getirdiğinde gözyaşları sel oldu. Akyüz’ün nişanlısı Funda Aykanat, “Biz bunun için mi nişanlandık. 7 sene bunun için mi bekledik. Ben hasta olsam senin canın yanardı. Beni kimlere emanet edeceksin Muhsin” diye ağladı.

Emekli olmuştu

Hasan Bozacıoğlu’nun (44) Çırgan Köyü’ndeki cenazesinde de aynı görüntüler yaşandı. Bozacıoğlu’nun oğlu İlker güçlükle teselli edilirken tabut köylüler tarafından karlar altındaki yoldan mezarlığa kadar taşındı. Aynı köyde yaşayan ve kazada yaşamını yitiren Hüseyin Kürekçi’nin ise 4 yıl önce TTK’den emekli olduğu ancak daha sonra taşeron firmada işçi olarak çalışmaya devam ettiği öğrenildi. Satılmış Arslan’ın(35) İskenderli köyündeki cenazesinde de madencinin yakınları güçlükle sakinleştirildi.

Madencinin eşi ”Benim 3 yaşındaki oğlum soruyor, ‘bunlar bizim eve neden geliyorlar’ diye, ’ben de oğluma senin doğum günün o yüzden geliyorlar’ dedim. ’Gelmesinler anne’ diyerek ağladı” şeklinde ağıt yaktı. Köksal Kadıoğlu’nun Aziziye Camii’ndeki cenaze töreninden de kız kardeşi Nilüfer Zengin’in “Ah güzel ağabey, ağzı olmayan güzel ağabey, hakkını arayamayan ağabeyim. Bu düzen utansın ağabeyim. Seni bu ocaklara girmeye zorlayanlar utansın ağabeyim. Girme dedim, girdin ağabeyim. Bana emekliliğime 5 yıl kaldı demiştin” şeklindeki ağıtları yükseldi.

İşe gidemedi, kurtuldu

Akyüz’ün cenazesine, önceki gün köy yolunun kapalı olması nedeniyle işe gidemeyen ve göçükte kalmaktan kurtulan evli ve 2 çocuk babası Ramazan Ardıç da katıldı. Ardıç, “Yol kardan kapalıydı. Eğer işe gitseydim o tertibin içinde ben de olacaktım. Hepsi mesai arkadaşımdı. Çok üzgünüm” diye konuştu.

Babasıyla aynı kaderi paylaştı

Göçük altındaki işçilerden evli ve 2 çocuk babası Yüksel Koca’nın babası Hasan Koca’nın da aynı maden ocağında 1982’de meydana gelen göçükte 33 yaşındayken yaşamını yitirdiği ortaya çıktı. Yüksel Koca’nın 2004’ten bu yana taşeron firmada işçi olarak çalıştığı belirtildi.
 
800 işçi ölümden döndü

Uzmanlar açığa çıkan metan gazının patlaması halinde facianın boyutlarının çok daha büyük olabileceğine dikkati çekti. Olay anında madende yaklaşık 800 işçinin bulunduğunu belirten uzmanlara göre, patlama olması halinde çok sayıda madencinin göçük altında kalması muhtemeldi. Kozlu’da son olarak 2010 yılında 30 işçinin yaşamını kaybettiği patlamanın ardından bir kez daha madencilerin göçük kurbanı olmaları, iş güvenliği kurallarına yeterince uyulup uyulmadığı sorusunu da gündeme getirdi. Uzmanlar ihmal ve eksikliklerin ölümlere neden olduğu konusunda hemfikir. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) işçilerinin ücretlerinin yarısından daha az maaşa çalışan taşeron işçilerin açtıkları galeri oranında prim aldıkları ve bu nedenle kendilerine zaman kaybettirdiği düşüncesiyle sondaja gerekli önemi vermedikleri iddia edildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise kazanın sondaj hatasından kaynaklandığı tespitlerine ilişkin olarak, “Spekülatif cümlelerden kaçınmak lazım. Bu ilk defa yapılan bir işlem değil. Buharındaki sondaj miktarları ne olacak, onların mesafeleri ne olacak, ilk defa yapılan bir işlem değil. Herhangi bir ihmal, eksik ve kusur varsa, bunun üzerine direk ve doğrudan cesaretle gideceğimizi herkesin bilmesi lazım” diye konuştu.

GÖKHAN KARAKAŞ /MİLLİYET İNTERNET SİTESİ