Kronik yorgunluk mu çekiyorsunuz?

Kronik yorgunluk mu çekiyorsunuz?

Kronik yorgunluk mu çekiyorsunuz?

Hull York Tıp Okulu’ndan bir grup bilim adamının yaptığı araştırmaya göre bitter çikolata beyindeki serotonin üretimini artırıyor. Ayrıca kronik yorgunluk çeken kişilerinde makul ölçülerde çikolata tüketmesi öneriliyor.

Ekibin başındaki Prof. Steve Atkins, bir hastasının yüksek kakao içeren bir çikolata yedikten sonra kendisini daha iyi hissettiğini söylüyor. Bunun üzerine konuya ilgi duyan Atkins, bir araştırma yapmaya karar veriyor.

Prof. Atkins ve ekibi 10 kişiden oluşan bir grup üzerinde bir araştırma yürüttü. Yarısına her gün 45 gram bitter çikolata diğer yarısına da sütlü çikolata verildi. 2 ay boyunca bu şekilde devam eden araştırma sonucunda kişilere 1 ay boyunca çikolata yemeleri yasaklandı. Sonraki 2 ay içerisinde ise yemedikleri çeşit çikolata verildi.

Rapora göre bitter çikolata tüketimi esnasında hastalarda kronik yorgunluk belirtileri yüksek oranda azaldı. 6 aydır işe gidemeyen 2 hasta ise bu araştırma sonucunda işlerine yeniden başladı.

Prof. Atkins bitter çikolatada bol miktarda polifenol bulunduğunu söylüyor. Polifenoller tansiyonu düşürücü etkisiyle biliniyor. Atkins ve ekibi polifenollerin ayrıca beyindeki serotonin miktarını da etkilediğini savunuyor.

Kronik Yorgunluk Sendromu nedir?

Oldukça karmaşık bir hastalık olan Kronik yorgunluk sendromu insanı günlük işlerinden bile alıkoyabilir. Hasta aşırı yorgunluk hisseder ve ne kadar dinlenirse dinlensin kendini iyi hissetmez. Fiziksel ve bilişsel aktiviteler de sadece kendisini daha kötü hissetmesine neden olur.

Hastalığın belirtileri nelerdir?

-- Semptomlar bilişsel ve fiziksel yorgunluk sonrasında kendini tekrar eder.
-- Uyku dinlenmeyi sağlamaz.
-- Konsantrasyon ve hafıza sorunları görülür.
-- Kaslarda ağrı yaygındır.
-- Eklemlerde ağrı ve acı sıklıkla görülür.
-- Bağ ağrıları artar.
-- Boğaz ağrısı görülür.

Hastalığın belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterir ve çok ilerlemişse MS hastalığına neden olabilir.