Mafyabank iş başında!..

Bankalarla mafya babalarının kıyasıya rekabet ettiği tek ülke olan İtalya'da bankalar alarm vermeye başladı

Mafyabank iş başında!..

Bankalarla mafya babalarının kıyasıya rekabet ettiği tek ülke olan İtalya'da bankalar alarm vermeye başladı. İtalyan bankası Monte Pasch bugün ülke genelindeki 400 şubesini kapatıp, 4.600 kişiyi de işten çıkarmayı planladığını açıkladı. İtalyan bankalarının zor duruma düşmesinde tüm Avrupa'yı saran krizden daha çok mafya babaları etkili oluyor.

Şehirde adeta bir banka gibi çalışan mafya babaları bankaların da korkulu rüyası haline gelmiş durumda.

Öyle ki son dönemlerde İtalya ile ilgili hazırlanan bazı raporlar, ülkedeki mafya babalarının ellerindeki likiditenin 65 milyar euroya kadar çıktığını yazıyor. Yayımlanan raborlara göre bu rakam ile İtalyan 'mafya sektörü' ülkenin en büyük bankası haline gelmiş durumda.

MAFYA BABALARI KRİZDEN GÜÇLENEREK ÇIKTI 

İtalyan Ticaret Odası'nın sunduğu bir rapor ülkenin en büyük endüstrisinin mafya olduğunu ortaya koydu. Yılda yaklaşık 140 milyar euro ciro yapan İtalyan mafyasının yıllık karı da 100 milyar euroyu geçiyor. 65 milyar euroluk likiditesiyle, krizde zorlanan bankaları kıskandıran mafya babalarının, bugünkü krizden daha da güçlenerek çıktığı vurgulanıyor. Mafya babalarının yıllık cirosu İtalya gayri safi milli hasılasının (GSMH) yüzde 7'sine denk geliyor.

DEĞİRMENİN SUYU NEREDEN GELİYOR?

İtalya'da her gün mafya kaynaklı 1.300 suç işleniyor. Mafyanın tefecilik faaliyetleri yüzünden 2011' de pek çok işyerinin de kapanmak zorundakalırken, tefecilikten zarar gören girişimci sayısı 200 bin, mafyanın bu sektörde yaptığı ciro ise 20 milyar euro düzeyinde.

SON YILLARA DAMGASINI VURAN İTALYAN MAFYA BABALARI

Al Capone, Corleone’ler ve Şanslı Luciano gibi tarihe adlarını yazdıran mafya babalarıyla anılan İtalya’da, son yıllarda ses getiren, en tehlikeli mafya liderleri şöyle sıralanıyor:

Salvatore (Toto) Riina: ‘Canavar’ ya da ‘Kısa’ olarak da bilinen Salvatore Riina, en acımasız mafya babalarından biri kabul ediliyor. 1930’da Carleone’de doğan Riina, kısa sürede Carleone ailesi içinde yükseldi. Patronu Leggio’nun 1974’te tutuklanmasının ardından onun yerine geçti. 1993’te yakalandı ve ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı, halen cezaevinde.

Bernardo Provenzano: 1933 Carleone doğumlu. Son ‘Babaların Babası’ olarak kabul ediliyor. Riina’nın 1993’te tutuklanmasından sonra Sicilya mafyasının başına geçti. 43 yıl adaletten kaçtıktan sonra 2006 yılında tutuklandı.

Michele Zagaria: Camorra’nın Casalesi grubunun elebaşı olan Zagaria, 16 yıl firarda gezdikten sonra Aralık 2011’de çarpıcı bir operasyonla ele geçirildi. Polisin, Napoli yakınlarındaki Casapesenna yöresinde, evindeki gizli sığınağında bulduğu Zagaria, toprağın altından kazı yapılarak ortaya çıkarıldı. Sığınakta çok sayıda cephane ve haftalarca yetecek yiyecek-içecek bulundu.

Antonio Iovine: Camorra’nın lideriyken 17 Kasım 2010’da yakalandı. En tehlikeli 10 kaçak arasında bulunan Iovine, 14 yıldır firariydi. Polis baskını sırasında duvar içine gizlenmiş bir bölmede saklanan Iovine, yakalanmamak için balkondan atlayarak kaçmaya çalıştı.

Francesco Sciavone: Camorra’nın bir numaralı adamıyken, Temmuz 1998’de tutuklandı. Napoli yakınlarında sığınağı andıran villasında yakalanan Sciavone’ye, sanata düşkünlüğünden ötürü ‘sanatçı mafya’ lakabı takılmıştı.

Giuseppe Setola: Camorra ailesinin üyesi Setola 2009 yılında yakayı ele verdi.

Giovanni Tegano: Ülkenin en tehlikeli 30 arananı listesinde bulunan 70 yaşındaki Giovanni Tegano, Ndrangheta’nın lideriyken 17 yıl süren takipten sonra 2010’da yakalandı.