'Muhteşem Yüzyıl'a erkekler neden tepkili?

Doç. Hülya Uğur Tanrıöver: "Osmanlı'nın padişahını harem düşkünü gösterdiği, savaşlardaki kahramanlıklarını es geçtiği için eleştirilen diziye en çok erkekler karşı çıktı. 'Padişah öpüşür mü, padişah çocuğuyla oynar mı?' dediler."

'Muhteşem Yüzyıl'a erkekler neden tepkili?

2010’lı Yıllarda Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Konferansı’nda konuşan Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Doç. Hülya Uğur Tanrıöver, medyanın dilini eleştirerek, günümüzde .şiddeti güçlendiren uygulamaların başında medyanın geldiğini belirtti. Tanrıöver, kadının verilişinde en büyük 5 yanlışı şu şekilde sıraladı:

1-Yok sayarak
2-Doğal varlıklarıyla temsil etmeyerek
3-Emeğini yok sayarak
4-Kendi bireysel özellikleriyle değil first lady, şehit eşi, terörist annesi gibi erkekler üzerinden gelen kavramlarla tanımlayarak
5-Bilim adamı, iş adamı, uzay adamı, ’akil adamlar’ gibi eril bir dil kullanarak

’ARKA KAPAK GÜZELİ’
Tüm bu kelime ve görüntüler birleşerek cinsiyet ayrımcılığı derinleştiriliyor, böylece meşrulaştırılan şiddete doğru gidiyor. Kullanılan dilde dikkat çekici ayrıntılar da var. ’Kişi’ sözcüğü çoğunlukla ’erkek’leri tanımlarken, kadınları anlatmak için her haberde ’kadın’ veya -Türkçe’de kullanımı yanlış olmakla birlikte- ’bayan’ sözcükleri özellikle kullanılıyor. Örneğin, bir trafik kazası haberindeki dile dikkat çekiyor Tanrıöver; ’kadın sürücünün ezdiği bayan öldü’. Ölen kişi ’bayan’, çünkü yaşı genç ve bakire olabilir, üstelik suçsuz. Fakat sürücü hatalı konumda ve bu sebeple ’kadın’ denerek ’kadınlar’ için kötü bir imaj oluşturulma yoluna gidilmiş. Genel olarak cinsellik içeren haberlerde çekici bir güç olarak kullanılan kadınların, yaptığı iş veya sosyal statüsü ne olursa olsun veriliş şekli aynı. ’Arka kapak güzeli’nin de, dünya literatürüne Türk medyası tarafından kazandırıldığını hatırlatmakta fayda var...

Hülya Uğur Tanrıöver, yaptığı konuşmada 3. sayfa sorununa da değindi. ’Pantolon cinayeti, eski koca vahşeti’ gibi tanımlarla cinayetlere sebep gösterilerek meşrulaştırılmaya çalışıldığını belirten Tanrıöver, şunları ekledi: "Şiddete uğrayan kadınlar için ’dayak yedi’ deniyor. Sanki dayak çok lezzetli bir yemekmiş gibi..."

İZDİVAÇ PROGRAMLARINA ’SOSYAL İŞLEV’ VURGUSU
Hepimizin bildiği gibi ailenin yüceltilmesi, kadının büyük oranda yalnızca ailenin bir ferdi olarak gösterilmesi, toplumun her alanında olduğu gibi medyada, haberlerde, dizilerde de var. Tanrıöver, bu vurguyu ’en kötü aile, en iyi ailesizlikten iyidir’ cümlesiyle özetliyor. Bu da tabii aile içi şiddeti temellendiren bir şey. Dizier ve haberlerin yanısıra, bir çok TV programı da bunu destekliyor. Özellikle de izdivaç programları... Hülya Uğur Tanrıöver, RTÜK Başkanı’nın izdivaç programlarıyla ilgili olarak söylediklerini hatırlatıyor: “Sosyal işlevleri olduğundan dolayı destekliyoruz”. Sosyal yapımız gereği evlenmeliyiz, ne şekilde olursa olsun...

MUHTEŞEM YÜZYIL’A ERKEKLER NEDEN İTİRAZ EDİYOR?
Tanrıöver, henüz yayınlanmaya başlamadan önce yarattığı tartışmalarla gündeme gelen Muhteşem Yüzyıl dizisiyle ilgili ise şunları anlattı:

“Muhteşem Yüzyıl’ın yayınlandığı gün ve saatte, 4 kanalda ona alternatif diziler varken, diğer tüm kanallarda bu diziyle ilgili tartışma programları vardı. Osmanlı’nın padişahını harem düşkünü gösterdiği, savaşlardaki kahramanlıklarını es geçtiği için eleştirilen diziye en çok erkekler karşı çıktı. ’Padişah öpüşür mü, padişah çocuğuyla oynar mı?’ dediler.

Ben Meral Okay’a teşekkür ederim, harem gibi bir yüzkarasını ortaya çıkardığı için. O kadınların, eril iktidardan pay alabilmek için nasıl erkeksi bir yarışa girdiklerini göstermiş. Peki erkekler neden rahatsız? Çünkü kadınlar bu diziyi, ’ne bulabiliriz’ diye izliyor. Bu da erkekleri korkutuyor...

“AİLEYİ KORUMA UCUBESİ”
Medya kuruluşlarının okur temsilcileri var. Sembolik şiddeti dahi özendirici bir şey görürseniz şikayet edin, tepkinizi bildirin. RTÜK Kanunu’ndaki ’aileyi koruma’ ucubesine karşı mücadele etmek için herkesin desteğini bekliyoruz. Takip etmek ve uyarmak şart.

Ece Göksedef