Mülakat Rehberi

Mülakat Rehberi

Mülakat Rehberi

Bu kısıtlı zaman içerisinde amaç, mülakata alınan kişiyi tanımak, olası iş seçenekleri için uygunluğunu değerlendirmektir.

Danışmanlık şirketi tarafından mülakata davet edilen kişilere önerilerimiz:

    * Sonu kesinlikle işe yerleştirmeyle bitecek bir mülakat beklentisiyle gelmemelidir.
    * Abartılı giyim tarzından kaçınmalıdır.
    * Mümkün olduğu kadar, doğal bir biçimde kendini ortaya koymalıdır.
    * Mülakatta öne çıkarmayı hedeflediği yanını önceden belirlemelidir. Eğer hiç iş deneyimi olmamışsa, eğitimini vurgulamalı; ciddi anlamda iş deneyimleri olmuşsa deneyimlerini öne çıkarmalıdır.
    * Mülakatta danışmanın kendisini yönlendirdiği ölçüde konuşmasını detaylandırmalıdır. Gereksiz yere yapılan tekrarlar, konuyla ilgisiz vurgular mülakatı amacından uzaklaştırmaktadır.
    * Belli düzeyde “kaygı duymak” her konuda olduğu gibi mülakatta da işe yaramaktadır. Ancak aşırı kaygı veya aşırı rahatlık kişinin mülakattaki performansını negatif yönde etkilemektedir.
    * Kişinin mülakatta ortaya koyduğu tüm bilgiler doğru ve eksiksiz olmalıdır. (İş deneyimleri, üye olduğu klüpler, boş zaman uğraşları, aile bilgileri, adres ve telefon bilgileri gibi...)
    * Eleman arayan bir kurum/kuruluş tarafından mülakata davet edilen kişilere önerilerimiz:
    * Form doldurmaya hazırlıklı olup, zamanını ona göre ayarlayıp gitmelidir. (Bazı firmalar için, kişinin pozisyonu ne olursa olsun, bu bir önkoşuldur.)
    * Formdaki bilgileri (tarihler, katıldığı seminerlerin adı, çalışılan yerler,...) kolay doldurmak adına, daha önceden hazırlamış olduğu özgeçmişi yanında getirmelidir.
    * Yanında en az 2 tane, son haliyle çekilmiş vesikalık fotoğraf bulundurmalıdır.
    * Aşırı gergin veya aşırı rahat davranışlardan kaçınmalıdır.
    * İster deneyimli, ister deneyimsiz; kim olursa olsun, mülakata giden kişinin kafasında geleceğiyle ve kariyer planlamasıyla ilgili hedefler olmalıdır. Elbette mülakatı yapan kişi, adayı yönlendirip doğru iş seçenekleri hakkında bilgi verecektir, ancak kişiyi en iyi tanıyan yine kendisidir. Mülakattan önce “Kişisel Pazarlama Mesajını” ve kişiliğine uygun bulduğu işleri netleştiren adaylar daha avantajlı olacaktır. Ücret paketi ile ilgili beklentiler ise işe başlamadan önce ortaya konmalı, ancak bunun zamanlaması çok iyi yapılmalıdır. İlk mülakat bunu konuşmak için uygun bir zemin değildir. Bu konuyu işverenin veya mülakatı yapan kişinin açması beklenmeli ve iş seçeneği değerlendirilirken “ücret” birinci öncelik taşıyan kriter olmamalıdır.

Konular Kariyer