NATO ve ABD'den Türkiye açıklaması!

IŞİD terör örgütü mensupları, dün Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na baskın düzenlemiş, Başkonsolos dahil 49 konsolosluk personelini ve bazı aile fertlerini rehin almıştı.

NATO ve ABD'den Türkiye açıklaması!
NATO'da Musul toplantısı

Hürriyet'ten Uğur Ergan'ın haberine göre
TÜRKİYE, IŞİD’in Musul Başkonsolosluğu’nu basıp başkonsolos Öztürk Yılmaz dahil toplam 49 kişiyi rehin alması üzerine NATO’yu olağanüstü toplantıya çağırdı. Bunun üzerine NATO Daimi Temsilcileri, dün akşam saat 20.00'de toplandı. NATO'dan yapılan açıklamada, Türkiye'nin NATO'yu bilgilendirdiği, görüşmenin 4. madde kapsamında yapılmadığı belirtildi.

Türkiye’nin NATO Daimi Temsilcisi Fatih Ceylan, bu sabah NATO’nun olağan toplantısında konuyu gündeme getirdi ve müttefikleri ayrıntılı şekilde bilgilendirmek için dün akşam saatlerinde olağanüstü bir toplantı daveti yaptı. Ceylan’ın yaptığı bu istişare daveti diğer üyeler tarafından kabul edildi. Ceylan, olayın nasıl gerçekleştiğine dair Ankara’dan gelen bilgileri aktararak, Türkiye’nin şu an için NATO’dan askeri boyutta bir talebinin olmadığını, ancak gelişmelere göre yeni bir olağan toplantı davetinin gözardı edilmemesini istedi. Bu arada Türkiye’nin AB Daimi Temsilciliği de, birlik üyesi ülkeleri bilgilendirdi. NATO'dan yapılan açıklamada, Türkiye'nin NATO'yu bilgilendirdiği, görüşmenin 4. madde kapsamında yapılmadığı belirtildi. 4. madde bir üye ülkeye, ulusal güvenliği, sınır bütünlüğü ya da bağımsızlığı tehlike altına girmesi halinde istişareler için diğer üye ülkeleri toplantıya çağırabilme imkanı veriyor. Bu, sorunun NATO nezdinde masada çözülmesine imkan tanıyor.

BM GENEL SEKRETERİ: YAŞADIĞIM ŞOKU ANLATMAMA İMKAN YOK

Öte yandan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Irak'ın Musul kentinde Türk diplomatların Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü tarafından kaçırılmasını sert bir dille kınayarak, "Yaşadığım şoku anlatmama imkan yok. Bu, kesinlikle kabul edilemez" dedi. BM Terörle Mücadele Uygulama Görev Gücü'nün (CTITF) toplantısında konuşan Ban, Musul'daki Türk Başkonsolosluğa düzenlenen saldırıya değindi ve Başkonsolos ile personelin teröristler tarafından kaçırılması karşısında şok olduğunu söyledi.
     
Irak hükümeti, bölge ülkeleri ve uluslararası topluma diplomatların ve aile fertlerinin bir an önce, güvenli biçimde serbest bırakılması, suçluların adalet karşısına çıkarılması için birlikte çalışarak mümkün olan her şeyi yapmaları çağrısında bulunan Ban, "BM Genel Sekreteri olarak, diplomatlara yönelik bu tür terör saldırılarını en sert biçimde kınıyorum. Diplomatları ve sivilleri hedef alan bu saldırılar, hiçbir şekilde haklı görülemez. Yaşadığım şoku anlatmama imkan yok. Bu, kesinlikle kabul edilemez" dedi.

ABD: 'Alçakça saldırıyı şiddetle kınıyoruz'

Milliyet'in haberine göre ABD, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü üyelerinin Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na düzenlediği baskını ve diplomatları kaçırmalarını alçakça saldırı olarak niteledi ve olayı şiddetle kınadığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın toplantısına, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu arasındaki telefon görüşmesinden söz ederek başladı. Davutoğlu ve Kerry'nin, Musul'da giderek bozulmakta olan güvenlik durumuna ve IŞİD terör örgütü mensuplarının Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na düzenlediği baskına yönelik ortak kaygılarını dile getirdiklerini belirten Psaki, saldırıyı en güçlü biçimde kınadıklarını söyledi. 

Psaki, konsolosluk çalışanlarının alıkonulmasına yönelik kaygılarını da dile getirerek, "Türkiye'nin kaçırılan diplomatik personelinin bir an önce serbest bırakılması noktasında Türkiye ve uluslararası toplumun çağrılarına katılıyoruz" dedi.

ABD'nin IŞİD terör örgütüne karşı Irak hükümeti ve yerel güçlerle işbirliğini sürdüreceğini belirten Psaki, "Türk ve Irak hükümetleri ile kontak halindeyiz ve gerekli yardımı yapmak için hazır bekliyoruz" diye konuştu.

Psaki, ABD'li yetkililerin aralarında Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Lideri Mesut Barzani, Musul ve Kerkük valileri gibi kişilerle görüştüğünü belirtti. Psaki, Türkiye'nin NATO'yu olağanüstü toplantıya çağırmasına ilişkin soruyu da "Bu sorunun yanıtı için sizi Türklere yönlendirmem gerek. Şurası açık ki, yaşananlardan ABD olarak endişe duyuyoruz, Dışişleri Bakanı Kerry'nin, Davutoğlu'nu araması da bununla ilintili" diye yanıtladı. Psaki, NATO'nun herhangi bir girişimde bulunup bulunmayacağına ilişkin bilgisi olmadığını söyledi.

Jen Psaki, Kerry, Davutoğlu görüşmesine dayalı olarak 'Türkiye, ABD'den bir şey istiyor mu' sorusuna şöyle yanıtta verdi: "Bu soruyu Türkiye'ye sormak gerek, kendileri açıklasınlar neye ihtiyaçları olduğunu. Belli ki biz diplomatlara zarar gelmesi konusunda endişeliyiz, hepimiz güvenlik konusunda kaygılıyız. Bu durum yalnızca Irak halkı için çözülmesi gereken bir sorun değil, tüm bölge insanları için çözülmesi gereken bir sorun. Son yaşananlar da buna örnek."

Psaki, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türk diplomatların kaçırılması ile ilgili olarak ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile telefonla görüştüğünün belirtilmesinden sonra, 'Bu tür durumlarda Başbakan Erdoğan genellikle Başkan Obama ile görüşür. Obama bugün müsait değil miydi' sorusunu da "Bilmiyorum, bu konuda spekülasyon da yapmayacağım. Sizin söylediğinizin doğru olup olmadığını da bilmiyorum. Bu soruyu Beyaz Saray'a sormak gerek" diye yanıtladı.