Nil: "Kadınlar kendilerine güvenmeli"

İddiasız güzelliği, birbirinden renkli kostümleri ve şen şakrak şarkılarıyla hayatımıza girdi Nil Karaibrahimgil... Aslında hepimiz biliyorduk o “Özgür Kız”dı ve herkese kadınların durdurulamaz olduğunu gösterecekti.

Nil: "Kadınlar kendilerine güvenmeli"
Akşam'dan Emine Bıyık'ın söyleşisi... 2004 yılında “Çocuk da Yaparım Kariyer de” şarkısıyla bunu kanıtladı ve bu şarkı dönemin genç kızlarının özgüven marşı oldu. Yıllar sonra yine genç kızlara özgüven verecek “KızGibi” projesinde yer aldı ve bu dönemin genç kızlarına da yapabilecekleri her şeyi en iyi şekilde, KızGibi yapmaya cesaretlendirdi. Toplumun kutulara hapsettiği kızların kendilerine daha fazla güvenebileceklerine inandı. Çünkü böyle hissetmeyi hak etmeyecek kadar mükemmellerdi. “Bence bu kampanya son bir yılda dünyada olan en güzel şeylerden biri” diyen Karaibrahimgil, bütün dünyanın gözünün bir kelimeyle açıldığına inanıyor. Hangi kelimeyle mi? Tabii ki “KızGibi...” Nil Karaibrahimgil, toplumun algısında tepetaklak ettiği bu kelimeyi anlattı.

ÖZGÜVEN ZİRVESİ

Geçtiğimiz temmuz ayında yayımlanan Orkid’in “Kız Gibi” videosu, tüm dünyada 90 milyon kişiye ulaşarak çok büyük bir farkındalık sağladı. Global adı Always olan Orkid, şimdi KızGibi Özgüven Zirvesi ile birlikte ikinci videosu “Kız Gibi Durdurulamaz”la genç kızlarımızın kendilerine güvenmesini ve #KızGibi durdurulamaz olduklarını tüm dünyaya göstermelerini amaçlıyor. 11 yıl önce Orkid ile “Çocuk da Yaparım Kariyer de” şarkısıyla yola çıktık. Dönemin genç kızlarının özgüven marşı olan bu şarkıyı, konserlerde hep bir ağızdan söyledik ve herkese durdurulamaz olduğumuzu gösterdik. Ben de bir anne olarak kariyerime devam ederken, genç kızlara özgüven vermenin gururunu yaşıyorum. İşte bu yüzden, yıllar sonra yine genç kızlara özgüven verecek KızGibi projesinde yer aldım ve bu dönemin genç kızlarını da yaptıkları her şeyi en iyi şekilde, KızGibi yapmaya cesaretlendirdik.

DÜNYANIN GÖZÜ AÇILDI

Araştırmaya devam ettikçe, bizleri de şaşırtan pek çok sonuçla karşılaştık. Orkid tarafından yapılan araştırmaya göre kızların yüzde 89’u, yani neredeyse tamamı bir kızın yapması gereken şekilde davranmak ve hissetmek üzerine bir baskı olduğunu hissediyor. Aynı şekilde yüzde 79’u toplumun kızları “kutulara” hapsettiğini ve eğer bu engeller kalkarsa kızların kendilerine daha fazla güvenebileceklerine inanıyor. Kızlar tarafından böyle bir algının oluşması, toplumun genç kızlara bunları hissettirmesi o kadar üzücü ki. Böyle hissetmeyi hak etmeyecek kadar mükemmeller. Bence bu kampanya da son bir yılda dünyada olan en güzel şeylerden biri... Bütün dünyanın gözü bir kelimeyle açıldı;  #Kız Gibi... “Niye bu kelime kirli? Neden kötü yapmak demek? Neden Türkçede de İngilizcede de böyle bir deyim var?” Bu soruları sordu. Dikkati kızların özgüvenlerinin en çok kırıldığı ergenlik çağına çekti.

Bu çağda bu kelimeyi duyan kızların beli bükülüyor, yumruğu açılıyor, gücü gidiyor. Kelimeler bu kadar güçlüdür bunu da gösterdi. Bu yüzden herkesi, genç kızlara onların durdurulamaz olduğunu göstermek için engellerini yıkmaya davet ediyorum.

ŞARKILAR, ESİR ALIR

Bana “Şarkı yapar mısın?” diye geldiklerinde filmi izledim ve ağladım. “Nasıl görmemişim bunu? Seve seve yaparım tam benlik” dedim. Şarkıların ne kadar güçlü olduğunu biliyoruz. Onlar en güzel zararsız virüslerdir. Bünyene girer seni esir alırlar. Onları mesaj için kullanırken dikkatli olmalı. Çünkü mesajı en iyi onlar taşır, kelimeleri unutulmaz kılarlar. Kız gibi yaptım ne yaptıysam diye başlarsan bir şarkıya ve bu şarkı özgüvenden bahsediyorsa, mesaj yerine gider, kalbe girer, cesaretlendirir. Benim için mutluluktu bu şarkıyı yapmak. Eskiden “Kız Gibi” deyince aklıma herkesin aklına ilk gelen gelirdi. Şimdi kelimeyi tepetaklak ettim. Yaptığım her şeyi kız gibi yaptım ve bundan gurur duyuyorum. Herkes kız gibi yapsın dilerim.

KADINLAR KENDİLERİNE GÜVENMELİ

Kadınlar inanılmaz potansiyeli olan varlıklar. Annemin ne kadar çok şeyi bir arada yaptığını anne olunca anladım. Bir kadındaki potansiyele bakın. Bir canlı doğurabiliyor. Yetiştirip sütüyle büyütüyor. Hayatta her zaman onun yanında oluyor. Yemek yapıyor, sen üzüldüğünde üzülüyor. Böyle bir makine... Aynı zamanda kararlar veriyor, para kazanıyor. Bunlar yeryüzünde müthiş büyük şeyler. Nelere muktedir olduğunu düşündükçe “Kendilerine neden güvenmiyorlar acaba?” diye düşünüyorum. Kadınlar kendilerine güvenmeli…