Ölüm madeninin sırları!

Soma'dan sağ çıkan madenciler, felakete giden yolu tarif etti.

Ölüm madeninin sırları!
Akşam'ın haberine göre ifadeler geldikçe, ihmaller su yüzüne çıkıyor... Ölüm madeninde elektrikçi olarak çalışan A.B, müfettiş denetimlerinin 'sözde'liğini anlattı: "Denetim haber veriliyordu. Teftiş güzergahı belliydi. Yöneticiler, mevzuata uygun değişiklikler yapmamızı istiyordu."

301 meslektaşının feci şekilde can verdiği ölüm madeninden kurtulan işçilerin ifadeleri, faciaya zemin hazırlayan ihmalleri bir bir ortaya çıkarıyor... Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen adli soruşturmada 486 işçinin ifade işlemleri sürüyor. Soma'daki ölüm madeninde elektrik ustası olarak çalışan A.B, ocakta 'sıcak kömüre' rastlanmadığını söylerken, panolardaki sıcaklık artışını hissettiklerini anlattı: "Oraya gittiğimizde ceketimizi, hırkamızı çıkarırdık, daha işe başlamadan kan ter içinde kalırdık."

15-20 GÜN ÖNCE HABERDARDIK


A.B, madendeki müfettiş denetimlerinden önceden haberdar olduklarını söyledi. Teftiş öncesi kendilerinden mevzuata uygun değişikler yapmalarının istendiğini belirten A.B, şunları anlattı: "Madende müfettişler gelmeden 15-20 gün önce haberimiz olurdu. Ayrıca, madende uğrayacağı ve gideceği güzergah da belli olurdu. Bu güzergahta gerekli tedbirler alınır, ev tipi telefonlar kaldırılır, antigrizu telefonlar konurdu. En son denetlemede de müfettişlerin A ve H panolarına gideceği söylendi. Bunun üzerine bizden bu güzergahta antigrizu telefonlar ve panolar yerleştirmemizi istediler."

PANOLAR ANTİGRİZU DEĞİLDİ


Madendeki elektrik panolarının 'antigrizu' özellikli olmadığını ama denetimlerde panoları o özellikte olanlara benzettiklerini ifade eden A.B, son denetimde bazılarını yetiştiremediklerini, yetkililerin göstedikleri başka bir panoyu yaptıklarını anlattı. Müfettişlerin de o panoya gittiğini söyleyen A.B, "Müfettişler, antigrizu pano ve telefonları incelese bunların gerçek olmadığını rahat anlardı" dedi.

İŞ GÜVENLİĞİ 2'İNCİ PLANDAYDI

A.B, ifadesinde ölüm madenindeki üretim baskısını da şu sözlerle anlattı: Madende özellikle son dönemde iş güvenliği ve emniyeti ikinci plana atılarak, daha fazla kömür çıkarılması için baskı giderek arttı. A.B, güvenliği hiçe sayan şu örneği verdi: "Nakil bantları, vardiya giriş ve çıkışlarında insanları taşıdığı için her ihtimale karşılık yavaşlatılır ancak vardiya giriş çıkışlarında fazla vakit kaybı olduğunu mazeret ederek, bu bantların hızını artırmaya başladılar. Kömür taşınması sırasında olan hızla insan taşıması sırasında olan hız aynı seviyeye getirildi." 

'ÇOK ÇALIŞIN ÇOK KÖMÜR ÇIKARIN' DİYORDU AMİRLER

Madende hava ustası olarak çalışan İ.D. ifadesinde iş yerindeki üretim baskısına ilişkin, "Maden ocağında amirlerimiz bize devamlı, 'Çok çalışın, daha çok kömür çıkarın' gibi söylemlerde bulunarak baskı yapıyordu" beyanında bulundu. Vardiya değişiminde de üretimde görevli işçilerin mevzuata aykırı olarak yeraltında görev değişimi yapmak zorunda kaldıklarını anlatan İ.D, "Üretimci olmayan arkadaşlar işlerini bitirdiklerinde, saat 15.30 civarında yeraltından çıkıyordu. Üretimci olanlar, diğer vardiyadan gelecek olanları bekliyordu" ifadelerini kullandı.