Pakistan Facebook'u yasakladı

'Karikatür refleksi' Facebook'u da vurdu. Peygamber karikatürü yarışması düzenlenen sayfa yüzünden Pakistan'da siteye erişim engellendi.

Pakistan Facebook'u yasakladı

Pakistan Telekomünikasyon İdaresi, tüm internet servis sağlayıcılarından, Facebook’a girişleri derhal yasaklamalarını istedi. Kurumun kararı, İslam Avukatları Forumu adlı bir grubun Lahor Yüksek Mahkemesi’ne yaptığı şikayet başvurusunu takiben geldi.

Forumun temsilcisi Ezher Sıddık, Facebook üzerinde düzenlenen bir yarışmanın, hakaret içerdiğini söylemişti.Yarışma kapsamında Facebook kullanıcılarından Muhammed Peygamber’in karikatürlerini yapmaları istenmişti.

Lahor Yüksek Mahkemesi’nin yasak kararı, ay sonuna dek yürürlükte olacak. Yasak kararı 31 Mayıs’ta gözden geçirilecek.


Lahor Yüksek Mahkemesi ayrıca Pakistan Dışişleri Bakanlığı’ndan, niçin bu türden bir karikatür yarışmasının düzenlendiğinin de araştırmasını istedi.

Pakistan’da bu sabah itibarıyla, karikatür yarışmasına yönelik Facebook sayfasına girişin engellendiği ancak genelde diğer Facebook sayfalarına girilebildiği bildiriliyor.

Öte yandan Pakistan’ın Lahor kentinde bugün mahkeme binası dışında toplanan bir grup Facebook’ı kınayan pankartlar taşıdı. Göstericiler, karikatür yarışmasının ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceğini vurgulayıp, Müslümanların İslam’a zarar vermeye çalışanlara aynı yollarla yanıt vermeye hazır olduklarını söylediler.

Daha önce 2005 yılında da, bazı Danimarkalı karikatüristlerin, Muhammed Peygamber’e hakaret içerdiği öne sürülen 12 karikatürü bir gazetesde yayımlamaları, İslam Dünyası’nda tepki çekmşti.

Karikatürler, dünya çapında din, basın, sanat ve düşünce özgürlükleri konularında tartışmalara yol açmış, bazı Danimarka büyükelçiliklerine saldırılar düzenlenmiş, Danimarka ürünlerinin de boykot edilmesi çağrısı yapılmıştı.

HABERTÜRK