Pidede ‘2 lira’ krizi!..

İstanbul’da Ramazan pidesine zam ısrarı sürüyor. İki yıldır fiyat artışı yapılmadığını kaydeden Fırıncılar Odası yüzde 20 zam öngördü. Bu plan “valiliğe” takıldı.

Pidede ‘2 lira’ krizi!..
Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre Ramazan yaklaşırken pidede fiyat tartışması alevlendi. 12 Haziran’da Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı bu yıl uygulanacak pide fiyatlarını açıklayarak, 250 gramlık pidenin 1.5 liradan satılacağını söylemişti.

Balcı, İstanbul’da ise ilçeden ilçeye farklılık göstermekle birlikte pide fiyatlarının 2 lira olabileceğini kaydetmişti. Bunun üzerine ‘gramajı’ düşürülen pidenin fiyatı aynı kalmış ancak 2 yıl önce 400 gram olan pide de küçülmüştü.

Pidede ‘gizli zam’ tartışmaları sürerken, dün pide fiyatlarını açıklayacağını duyuran İstanbul Fırıncılar Odası ise İstanbul Valiliği’ne takıldı. Federasyonun açıkladığı gramaj ve fiyatların ‘gerçekçiliği’ olmadığını savunan İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, İstanbul’da 300 gram susamlı pide fiyatını 2 lira olarak belirlediklerini dile getirdi. 2 yıldır zam yapılmayan pidede zam hamlesine bu sefer de Valilik engeli geldi. 

‘Mutabakat sağlanır’

Milliyet’e konuşan Özer, pide fiyatı açıklama yetkisinin odalarda olduğunu ifade etmişti. Özer, valilik tarafından fazla bulunan 2 liraya ‘veto’yu ise şöyle anlattı:

“İstanbul Esnaf Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Faik Bey (Yılmaz) ile yaptığımız görüşmede aldığımız kararı gazetecilere açıklamak üzere yanlarına giderken sanıyorum valilikten bir ikaz geldi. 2013 ve 2014’te 300 gram pide 1.5 lira. Biz bu sene yüzde 20 zam istedik, fazla bir şey istemedik. 350 gram susamlı pide 2013’te 2 lira. Biz şimdi 300 gram susamlı pideye 2 lira istedik, itiraz var veya Ankara’nın yapmış olduğu açıklamadan dolayı kafa karışıklığı var. Biz 1000 gram susamlı pideyi 2013’te 5 lira 70 kuruşa satmışız, şimdi 30 kuruş zam istemişiz bunu bile çok görmüşler. Yarın yapılacak toplantıda tüm bu yanlışların düzeleceğini, hadsiz açıklamaları yapanların da haddinin bildirileceğini tahmin ediyoruz.”

İstanbul Valisi Vasif Şahin ile görüşerek fiyatı açıklayacaklarını vurgulayan Özer, “Hiçbir yetkisi olmayan, Ankara’daki Fırıncılar Federasyonu’nun fiyatlarla ilgili yetkisi olmadığı halde yapmış olduğu açıklama tüm Türkiye’deymiş gibi bir algıya yol açtı. Bu çarpık açıklamalardan dolayı da tüm Türkiye’de işler karıştı” dedi.