Piyasaları sarsacak bir kehanet!

Piyasaların Kâhini olarak bilinen Nouriel Roubini, AB Merkez Bankası’nın bu yıl faizleri 75 baz puan artırması beklendiğini belirterek Yunanistan, Portekiz, İrlanda ve İspanya için şartların daha da ağırlaşacağını söyledi.

Piyasaları sarsacak bir kehanet!

ABD’li ekonomist Nouriel Roubini gelecek hafta yapılması beklenen AB Merkez Bankası toplantısında faizlerin artırılacağına inandığını belirterek bankanın bu yıl faizleri 75 baz puan artırmasını beklediğini söyledi.

Roubini, ECB'nin yapacağı faiz artırımının Euro Bölgesi'nin zayıf ülkelerine zarar vereceğini, ekonomileri büyümeyen bu ülkelerin bir para politikası sıkılaştırmasına ihtiyaçları olmadığını söyledi. Roubini, İtalya'da yaptığı açıklamada, "ECB'nin faiz artırımı argümanının mantığını anlıyorum, ancak Euro Bölgesi çevre ülkelerinin bu faiz artırımında zarar göreceklerinden endişe ediyorum" diye konuştu. Euro Bölgesi’nin en kırılgan ülkeleri olarak Yunanistan, Portekiz, İrlanda ve İspanya’yı gösteren Roubini, borç kriziyle boğuşan bu ülkelerin ECB’nin faiz artışı kararıyla birlikte daha da zora gireceği uyarısında bulundu.

Roubini, ECB'nin nisan ayında faiz artırması halinde, bunun bir dizi faiz artırımının göstergesi olacağını vurguladı. ABD’nin faiz politikalarında yakın zamanda bir değişiklik beklemediğini de vurgulayan Roubini, ECB’nin faiz artışı kararıyla birlikte ABD Merkez Bankası (FED) ve ECB’nin para politikaları konusunda yollarının ayrılacağına işaret etti.

DÜZELME DEVAM EDER

Nouriel Roubini, ABD'de istihdam yaratımının bu yıl, geçen yıldan daha iyi olduğunu, ancak ayda 150 binlik istihdam yaratımının bu ülkede işsizliği azaltmak için yeterli olmadığını bildirdi. ABD ekonomisinin bu yıl göreceli olarak daha iyi performans göstermesini beklediğini ifade eden Roubini, ancak bütçe açığının ve konut piyasasının risk oluşturmaya devam ettiğini vurguladı.