POS tefecileri yasak dinlemiyor!..

Kart borcuna ‘kontör ve buzdolabı’ gibi yöntemlerle taksit yapan çakma bankalar, BDDK’nın yaptığı uyarıya rağmen hâlâ cirit atıyor. İnternette onlarcası baş gösteren POS tefecileri, kart sahiplerini SMS yağmuruna tutuyor..

POS tefecileri yasak dinlemiyor!..

Kredi kart borcu sarmalına kapılanlara kontör, buzdolabı, elektronik eşya satmış gibi gösterip kart sahiplerinin borcunu ödeyen ve aradan komisyon alan çakma bankalar adeta göstere göstere bankacılık yapıyor.

Habertürk'ün daha önce "Buz gibi bankacılık" haberiyle gündeme getirdiği bu firmaların 'danışmanlık' adı altında da Anadolu'da da şubeler açması üzerine Bankacılık Düzenleme ev Denetleme Kurumu (BDDK) çakma bankalara savaş açmış ve Bankalar Birliği'ne POS tefecilerinin tespit edilmesi için yazı göndermişti.

Ancak BDDK'nın tüm uyarılarına rağmen POS tefecileri 'danışmanlık' adı altında kredi kartı borçlarını yapılandırmaya devam ediyor.

POS tefecileri özellikle son günlerde cep telefonlarını mesaj yağmuruna tutarken, sosyal paylaşım siteleri ve internet sitelerinden de özellikle kredi kartı asgari tutarını ödeyebilen vatandaşları hedef alıyor.

Vatandaşın bankaya borcunu ödeyen bu firmalar üzerine yüzde 15 -20 faiz koyarak vatandaşı yine bankaya borçlandırıyor. BDDK 8 Ağustos'ta Bankalar Birliği'ne üye bankaları uyaran bir yazı göndermiş ve POS cihazlarının amaç dışı kullanımının saptandığını belirterek, çakma banka olan işyerlerinin tespit edilmesini istemişti.

MALİYE BİLE BİRŞEY DİYEMEZ

İnternet sitelerinde açık adres ve telefonları bulunan ve son dönemde mantar gibi çoğalan bu firmalar önce vatandaşın bankaya olan kredi borcunu ödüyor. Ardından belli bir faiz koyarak bu tutarı vatandaşın kredi kartından çekenler "Yaptığımız iş tamamen yasal, Ne bankalar ne de Maliye birşey diyemez." diyor.

SEFER YÜKSEL