Set işçisi Çetin Kaya'yı öldüren polis memuruna 25 yıl hapis

İstanbul Kadıköy'de ‘dur’ ihtarına uymadığı iddiasıyla set işçisi Çetin Kaya’yı silahla vurularak öldüren polis memuru S.E.'nin yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme iyi hal indirimi uyguladığı S.E.'yi “kasten öldürme” suçundan 25 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Set işçisi Çetin Kaya'yı öldüren polis memuruna 25 yıl hapis

Sözcü Gazetesi'nden Sevgim Begüm Yavuz'un haberine göre İstanbul Kadıköy'de geçtiğimiz yıl kasım ayında, devriye görevi yaptıkları sırada durdurdukları aracın sürücüsü Çetin Kaya'nın silahla vurularak hayatını kaybetmesine ilişkin tutuklanan polis memuru S.E.'nin müebbet hapis istemiyle yargılandığı davada karar çıktı.

Anadolu 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ikinci duruşmaya tutuklu sanık S.E. cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Duruşmaya müştekiler ile taraf avukatları da katıldı. Duruşmaya, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ile Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Barış Atay da izleyici olarak katıldı.

MİNİBÜS ŞOFÖRÜ VE POLİS TANIK OLARAK İFADE VERDİ

Duruşmada tanık olarak dinlenen minibüs şoförü S.D., yolcu indirmek için durakladığını, bu sırada polislerin Çetin Kaya'yı kelepçelemeye çalıştıklarını ve bir polis memurunun Kaya'nın kafasına vurduğunu söyleyerek, itişme yaşandıktan sonra polisin silahının 2 kez ateş aldığını anlattı.

Tanık olarak ifade veren polis memuru İ.K. ise, aracın dur ihtarına uymayarak kaçmaya başladığını, daha sonra güç kullanarak aşağı indirdiklerini anlattı. Tek başına kelepçe takamayınca sanık polis memuru S.E.'yi çağırdığını söyleyen tanık İ.K., tedbir olarak araç içerisinde silahlarını doldurduklarını, kelepçelemeye çalışırken sanığın da maktulü sağ omzundan tuttuğunu, maktulün sol kolunu hafifçe yukarı çekince silahın patladığını belirtti.

SAVCI MÜEBBET İSTEDİ

Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Cumhuriyet savcısı, sanık S.E.’nin, “kasten öldürme” suçundan müebbet hapse çarptırılmasını ve tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.

Mütalaanın ardından söz alan müşteki avukatları sanığın “kasten öldürme” amacıyla hareket ettiğini belirterek, sanığın en üst sınırdan cezalandırılmasını istedi.

‘OLAY SEBEBİYLE ÜZGÜNÜM' DEDİ

Son sözü sorulan sanık S.E., herhangi bir kastının söz konusu olmadığını savunarak, “Ben de olay sebebiyle üzgünüm. Böyle bir şey olmasını istemezdim. İsteyerek yapmış değilim” dedi.

İNDİRİM İLE 25 YILA DÜŞÜRÜLDÜ

Davayı karara bağlayan mahkeme sanık S.E.'yi “kasten öldürme” suçundan müebbet hapis cezasına çarptırdı. Sanık hakkında iyi hal indirimi yapan mahkeme, sanık hakkında 25 yıl hapis cezasına hükmetti.

Öte yandan sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

KARARIN ARDINDAN AÇIKLAMA YAPILDI

Kararın ardından açıklama yapan TİP Milletvekili Barış Atay, “İstinaf yolu açık deniyor. Biz bu davanın sonuna kadar takipçisi olacağız. Bu teselli cezası ile hiç kimse yetinmeyecek. Bundan sonra kimse elindeki silaha, güce, arkasındaki siyasal kuruma güvenerek insanların insanlık haklarına müdahale etme hakkını kendinde göremeyecek” ifadelerini kullandı.

Çetin Kaya'nın ailesinin avukatı Özgür Urfa ise, sebepsiz iyi hal indirimi uygulandığını söyledi. Kamu görevlisi olması sebebiyle ağırlaştırılmış müebbete karar verilmesi gerektiğini belirten ve kararı istinaf edeceklerini kaydeden Avukat Urfa, “İndirim yapılması dışında kasten öldürme suçundan cezalandırılması önemli, çünkü benzer olaylarda taksirle ve olası kastla ceza veriliyordu ve aslında bir cezasızlık hali ortaya çıkıyordu. Bu açıdan benzer olayların bir daha yaşanmaması adına da caydırıcılık niteliği önemli” dedi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Kadıköy'de 29 Kasım 2021 tarihinde, S.E.'nin polis memuru ve ekip şefi olarak görev yaptığı sırada devriye görevi yaptıkları ve bir aracı kontrol etmek için durdurdukları anlatıldı. Aracın durmayarak uzaklaştığı, takip sonucu Fahrettin Kerim Gökay Caddesi Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi'nin önünde aracın durdurulduğu belirtildi. Aracın ön yolcu koltuğunda oturan E.Ç.'nin kaçmaya başladığı, görevli polis memurlarının ise E.Ç.'yi kovalarken elindeki bir kısım uyuşturucu maddeyi yere attığı ve daha sonra yakalandığı ifade edildi.

Aracın kullanıcısı olan Çetin Kaya'nın uyarılara rağmen araç içerisinden çıkmadığı, polis memuru İ.K. tarafından araç kapısı açılarak, kolundan tutulup çıkartıldığının anlatıldığı iddianamede, Kaya'nın aracın arka tarafına götürülerek kelepçelenmeye çalışıldığı, polis memuru S.E.'nin olay anında çıkarttığı silahı Çetin Kaya'ya müdahale için elinde tuttuğu belirtildi. S.E.'nin 2 el ateş ettiği, mermilerden bir tanesinin Çetin Kaya'ya isabet ettiği aktarıldı.

İddianamede, tutuklanan polis memuru S.E.'nin “kasten öldürme” suçundan müebbet hapis cezası ile cezalandırılması istendi.

Öte yandan “kamu görevine ait araç ve gereçleri suçta kullanma” suçundan da cezasının artırılması talep edildi.