Tarık Akan: 'Atatürk'ün paltosu bende'

Tarık Akan, “Çalın Davulları” adlı Selanik türküsünü iddia ettiği gibi Atatürk’ün değil Can Dündar’ın kameramanının okuduğu ortaya çıktıktan sonra, bu kez de Atatürk paltosu sürprizi yaptı.

Tarık Akan: 'Atatürk'ün paltosu bende'

Tarık Akan’ın, Atatürk’ün “Çalın Davulları” adlı Selanik türküsünü plağa okuduğu, işte o kayıtlardan birinin de kendisinde olduğu iddiası çok ses getirdi. Ama aynı gün Türkiye’yi duygulandıran o sesin aslında Can Dündar’ın kameramanına ait olduğu ve bir belgeselde kullanıldığı ortaya çıktı. Bu gelişme üzerine geri adım atan, “Ses meğer Can’ın kameramanına aitmiş. Bana bir arkadaşımdan e-postayla gelmişti” diyen ünlü oyuncu, farklı bir iddiayla yine gündemde. Usta oyuncu bu kez, “Atatürk’ün paltosu bende” dedi.

Akan, söz konusu paltonun eline nasıl geçtiğini şu sözlerle anlattı: “Kurtuluş Savaşı’nda görev alan, 1935 ile 1938 yıllarında ise Milli Eğitim Bakanlığı görevini üstlenen Saffet Arıkan’ın Ankara’daki evine giden Mustafa Kemal Atatürk, ziyaret sonrası paltosunu orada unutuyor. Sonra kendisine paltosunu unuttuğunu söylüyorlar ama o ‘Boşverin’ diyor. Palto Arıkan’ın yeğenine hatıra olarak kalıyor. Paltonun varisi de bunu bana hediye etti. Paltoyu her yıl 10 Kasım’da çıkarır, çocuklarıma, öğrencilerime sergilerim. Sanırım İsviçre’de özel olarak yapılmış. Bu arada paltonun cebinde bir de mendil varmış, o mendil şimdi bana paltoyu hediye eden kişide...”

Paltonun yakasındaki etikette Atatürk’ün frak ve smokinlerini hazırlayan H. Kehrer Frey’in imzası var. “Kemal Pasha” yazılı etikete tarih de düşülmüş: 6.6.1927

Demirhan Hararlı