Tıklanma rekoru kırdı!

Rap görmüşsünüzdür ama iddia ediyoruz bu kadarını görmemişsinizdir...

Tıklanma rekoru kırdı!

Dünyanın nasıl meydana geldiğini aydınlatacak deney yarın! Ama bilim adamları binlerce tehdit e-postası ve telefonu alıyor

Avrupa Nükleer Araştırma Kurumu (CERN) için yarın büyük gün! Dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısı ‘Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’ (LHC), faaliyete geçirilecek. Böylece 13.7 milyar yıl önce meydana geldiği düşünülen Büyük Patlama’dan hemen sonraki başlangıç şartları yeniden oluşturulacak. Aralarında Türklerin de bulunduğu 5 binden fazla fizikçi ve mühendisin 10 yılı aşkın süredir üzerinde çalıştığı deney, son yılların en büyük bilim projesi olarak gösteriliyor. Ancak, deneyin dünyanın sonunu getireceğini düşünen binlerce insan, görevli bilim adamlarını telefon ve e-posta yağmuruna tutuyor. Bazıları yapılanın büyük bir hata olduğunu söyleyip dertlerini anlatmaya çağışırken, çoğunluğu ölüm tehditleri savuruyor.

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Avrupa ülkelerinin yanı sıra ABD, Hindistan, Rusya ve Japonya’nın iştirak ettiği proje, 3 milyar 760 milyon euroya mal oldu. Deney, minik parçacık fiziğinin yıllardır kafa patlattığı 4 büyük soruya cevap bulmaya çalışacak. Bu sorular şunlar: Higgs bozonunu bulmak, süpersimetrinin sırrını ortaya çıkarmak, madde ve antimaddeyi anlamak ve Büyük Patlama’dan hemen sonra saniyenin binde birindeki sürede ortaya çıkan şartları yeniden yaratmak.

VİDEO TIKLANMA REKORUNDA

ABD’deki Michigan Üniversitesi’nde okuyan 23 yaşındaki Kate McAlpine, aşamaları pek çok kişi için “karmaşık” olan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) deneyini bir rap şarkısıyla anlattı.

“Large Nadron Rap” adlı şarkının klibi de, McAlpine’in gerekli izinleri alması sonucu CERN Laboratuvarı’nda, deneyin yapılacağı tünelde çekildi. McAlpine, şimdi bu klip sayesinde “Türkiye’den erişimi engellenen” Youtube’un yükselen yıldızı olma yolunda ilerliyor. Yayına konduğu 28 Temmuz’dan beri 1.2 milyonu aşkın kişi tarafından izlenen klipte McAlpine, deneyi basit bir dille ve ayrıntılarıyla anlatıyor.

AJANSLAR
 

Konular Eski Arşiv