Turizm sektörü kan ağlıyor!...

Artan terör olayları ve ekonomideki istikrarsızlık turizmde alarm zilleri çaldırıyor. Kur artışından dolayı bankalara borcunu ödeyemeyen turizmciler otellerini satılığa çıkardı. Bu yıl otellerin yüzde 15’nin el değiştirmesi bekleniyor.

Turizm sektörü kan ağlıyor!...
Bugün'den Sezen Ünüvar'ın haberine göre Suruç katliamıyla başlayıp günden güne tırmanan terör turizmi vurdu. Gelen turisti kaybetmek istemeyen turizmci yüzde 25 fiyat kırdı. Yabancı tur operatörleri 2016 kontratlarının yapıldığı bu dönemde, Türk turizmciye fiyat şantajına başladı.

Tesisler el değiştiriyor

Buna ek olarak yükselişe geçen döviz fiyatlarıyla beraber bankalara borcunu ödeyemeyen işletmeciler çareyi otellerini satılığa çıkarmakta buldu.

Türkiye’nin birçok turizm merkezinde turizmde el değişimi yaşandığını belirten Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamaları Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, “Turizm tesisleri itibarlarını düşürmemek adına bu el değişimini dile getirmiyor. Yıl sonuna kadar tesislerin yüzde 15’i el değiştirecek” dedi.

2015'i arayacak gibiyiz

Turizmin darboğazdan geçtiğini hatırlatan İşler, 2016 yılının 2015'i bile aratacağını vurguladı.

Gelen turist sayısına bakınca kriz yokmuş gibi gösterildiğini ancak bunun gerçeği yansıtmadığını belirten İşler, “Geçen yıla oranla gelen turist sayısı 8. ayda - 0.38 gözüküyor. Ama gerçek bu değil. Turist girişlerindeki artışların çoğu İstanbul’a gelen transit yolcularla, Güney ve Doğu Anadolu’dan gelen, Suriye ve İran odaklı sınır giriş çıkışlarından olan artış. Turist sayısına bakarak kriz yoktur derseniz yanlış algılama yapılır” diye konuştu.

İspanya'ya gidiyorlar

Ülkede yaşanan terör olaylarını rakiplerin çok iyi kullandığını, bu nedenle yabancı turistin Türkiye yerine Yunanistan ve İspanya’yı tercih etmeye başladığını anlatan İşler, “Terör algısının olduğu Türkiye’ye yabancı gelmek istemiyor. Bizim insanımız bile ‘AVM’lere gitmeyin, otobüslere binmeyin’ derken, yabancının buna dikkat etmesi çok normal” dedi.

Yatırımcı Yunanistan'a kaçıyor

Türkiye’de işlerin kötü gitmesinden dolayı turizmdeki önde gelen isimlerin Yunanistan ile ilgilendiğini anlatan Mehmet İşler, “Türk yatırımcı, doların ve istikrarsızlığın arttığı ortamda yurtdışına yatırım öngörüyor. Adalarda ciddi indirimler var, ‘49 yıl yatırım yap’ diyor, vergi muafiyetleri veriyor. İnsanlar kendi ülkesi yerine yurtdışına gidiyor” dedi.

İşler, okulların açılışının Kurban Bayramı’ndan sonraya bırakılmasının turizm sektörüne can suyu olduğunu ifade etti.