Ülkemizi saran 'elektronik' cazibe!..

Türk tüketicisini cezbetmeyi başaran elektronik ürün pazarı, geçen yıl % 14 büyüdü. Taksit yasağına rağmen % 20 artan cep telefonu satışları ise yerli ve yabancı devlerin iştahını kabartıyor.

Ülkemizi saran 'elektronik' cazibe!..
Sabah'tan Özge Yavuz'un haberine göre Türk tüketicisinin elektronik merakı, Türkiye'yi bu alanda Avrupa'nın en hızlı büyüyen pazarı haline getirdi. Geçen yıl ortalama yüzde 14 büyüyen pazarı en çok cep telefonu, televizyon ve IT ürünleri tetikledi. Bir yıl önce getirilen taksit sınırlamasına karşı yüzde 20 büyümeyi başaran cep telefonu pazarı ise, Türkler'in bu cihazı yaşam merkezlerine koyduğunu da kanıtlamış oldu.

Tüketimde neredeyse yaş sınırlarını da ortadan kaldıran cep telefonları, ilkokul sıralarına kadar indi. Sosyal medyanın hızlı gelişimi ise cep telefonu kullanımındaki artışa paralel bir seyir izliyor. Türkiye elektronik pazarında yaşanan patlama elbette yerli yabancı şirketlerin iştahı kabartıyor.

TÜRKİYE LİSTENİN BAŞINDA

Pazarda faaliyet gösteren tek yabancı şirket olma unvanını koruyan Alman Media Markt da, Türkiye'de hedef büyüttü. Faaliyet gösterdiği 15 ülke arasında en çok büyüyen pazar olarak Türkiye'yi öne çıkaran şirket, geçen yıl 10 mağaza açtı. Toplamda ise Türkiye'de 39 mağazaya ulaşan Media Markt, bu yıl biri Diyarbakır'da büyük konseptli, diğer illerde de 5 tane küçük formatlı mağaza açacak. Media Markt Türkiye CEO'su Bülent Gürcan, Türkiye'deki pazarın büyüme hızının Almanya merkezi oldukça etkilediğini söyledi. Örneğin cep telefonu pazarında 2020'ye kadar pazarın yüzde 16 daha büyüyeceğine dikkat çeken Gürcan, "Genç nesil elektroniğe oldukça ilgili. Ekonomi büyüyor. Yabancı bir firma olarak iştahımız artıyor. Ayrıca televizyon, tablet ve notebook pazarı da hızla büyüyor. Elbette bu pazarda biz de konumumuzu güçlendirmek istiyoruz" dedi. Media Markt'ın geçen yıl dünya genelinde açtığı 50 mağazanın 10'u Türkiye'de devreye girdi.

E-TİCARET % 4.5'E ULAŞTI

E-ticarete kısa bir süre içerisinde önemli bir ivme yakaladıklarını söyleyen Bülent Gürcan, bu alandaki cironun şirketin tüm satışları içinde yüzde 4.5'lik paya ulaştığını açıkladı. 2016'da rakamın yüzde 10'a ulaşmasını hedeflediklerini belirten Gürcan, "Sadece fiziki mağazalarda değil, e-ticarette de Almanya ve Avusturya'dan sonra en hızlı büyüyen 3'üncü ülkeyiz" diye konuştu. Şirket geçen ay da mobil satışlarını da devreye aldı.

DİYARBAKIR'DA HEDEF BÜYÜK

Bülent Gürcan, bu yılın ilk yatırımı olarak Diyarbakır'da yapılan bir alışveriş merkezinde büyük konseptli bir mağaza açacaklarını söyledi. Doğu ve Güneydoğu'da birçok ilde faaliyet gösterdiklerini belirten Gürcan, "Diyarbakır'da mağaza açmadan önce çok araştırma yaptık. Bölgede inanılmaz bir genç nüfus var. Gelir seviyesinin de artmasıyla buradan çok umutluyuz" dedi. Gürcan ayrıca Türkiye yönetimi olarak Almanya merkezi ikna ettikleri "City" konseptinin de ilk yatırımını bu yıl içerisinde gerçekleştireceklerini belirtti.

Gürcan, "Bu mağazalar bin metrekare olacak. 20 bin ürün sergileyeceğiz. Bu konseptle 5 mağaza açacağız" dedi.