Yangınlar için hava filosu kurulacak

Geçtiğimiz yaz yaşanan orman yangınları sırasında, Türk Hava Kurumunun (THK) envanterindeki uçakların yetersiz olduğu yönündeki tartışmaların ardından, devreye Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) girdi.

Yangınlar için hava filosu kurulacak

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre Orman Genel Müdürlüğünün talebiyle, orman yangınlarıyla mücadelede görev alacak hava filosu için satın alma, kiralama ve modernizasyonu kapsayan tüm süreci SSB üstlenecek.

SSB, bu kapsamda, geçtiğimiz ay, yangın söndürme uçağı kiralama ihale açmıştı. Başkanlığın web sitesinden, orman yangınlarıyla havadan mücadele için 6 ayrı ihale ilanı yayınlarken, bu ilanlarda toplam 20 uçak ve 55 helikopterin 3 yıl için kiralanacağı belirtilmişti. SSB tarafından duyurulan 6 kiralama ihalesi kapsamında tedarik edilecek ihtiyaçlar şöyle:

Asgari 8 ton tank kapasiteli 5 tane büyük tanker uçak, 2-4 ton tank kapasiteli 10 tane küçük tanker uçak, Asgari 5 ton tank kapasiteli 5 amfibik uçak, 2,5-5 ton su atabilen gece görüş helikopteri, 8 ton ve üzerinde su atabilen ağır sınıf helikopterler ve 2,5-5 ton su atabilen hafif sınıf helikopter. 3 ayrı ihale kapsamında ihaleler için teklife çağrı dosyaları 10 Ocak'a kadar temin edilebilecek.

Öte yandan, yangın söndürme çalışmalarında kullanılacak helikopterler için de 3 ayrı ihaleye çıkıldı. Bu ihaleler için teklife çağrı dosyası alma süresi 31 Aralık 2021'de doldu. SSB'nin duyurduğu yangın söndürme uçağı ihalesinde en az 5 bin litre şartı konulurken, elindeki uçakların 4 bin 900 litre kapasiteli olması nedeniyle Türk Hava Kurumunun ihaleye katılamayacağı belirtildi.