Yenidoğan Sarılığı

Yenidoğan Sarılığı

Yenidoğan Sarılığı

“Fizyolojik sarılık”Sağlıklı bebeklerde normal sarılığa denir, bilirubin adlı bir maddenin kan düzeyinin artışı yol açar sarılığa. Kırmızı kan hücrelerimizin parçalanmasıyla oluşan bilirubin, yenidoğan bebeklerin bazılarında vücuttan atılamaz ( Karaciğer henüz yeterince olgunlaşmamıştır veya bilirubin biraz fazla miktarda ortaya çıkmıştır)

Sarılık çoğunlukla 2–3 günlerde yüzde başlar, daha sonra alt bölgelere yayılır. Eğer ilk günde başlamışsa bu normal değildir, altta başka bir hastalık aranmalıdır. Yenidoğan sarılığı bulaşıcı değildir.

Bebeğinizin ilk günden baş bölgesinde özellikle gözlerde sarılık gördüğünüzde, doktora başvurunuz, kan testi isteyerek bilirubin düzeyine bakacaktır. Sonuca göre, ya bebeği izlemeye alacaktır, ya belli bir dalga boyunda UV ışını alması için hastaneye yatırması gerekebilir ( bu işleme fototerapi diyoruz ), ya da nadiren eğer değer çok yüksekse kan değişimi gerekecektir. Genellikle sarılık 7–10 günde kaybolur.

Bebeğimizin ilk altı ayı en hassas olmamız gereken dönemlerdir. Toksik düzeylerde bilirubin, bebeğin beynine zarar verebilir, işitme kaybına yol açabilir. Bu yüzden zaman kaybetmeden doktorunuza başvurunuz.
Sağlıcakla kalınız…