Yorgunlukla mücadele diyeti

Yorgunluk dinlenme ile her zaman üzerimizden kalkmaz, enerji eksikliği duygusunun da beyinden atılması gerekmektedir.

Yorgunlukla mücadele diyeti

İnsanlar bedenen yorulmalarını belki uyuyarak atabilirler fakat zihinsel ya da psikolojik yorgunluk da motivasyon düşüklüğü sonucu da kendinizi yorgun hissedebilirsiniz.

Çoğu zaman yorgunluk, alışkanlıklarınız veya rutinlerinizin takibi ile izlenebilmektedir.

Fiziksel gayret, kötü beslenme alışkanlıkları, duygusal stres, sıkıntı veya uyku eksikliği doğal önemli yorgunluk tetikleyicileridir. Bazı durumlarda ise, yorgunluk tıbbi tedavi gerektiren, altta yatan tıbbi bir sorunun belirtisidir.

Bu durum yeterli uyku, iyi beslenme, ya da bir düşük stres ortamından uzaklaşarak rahatlansa da rahatlamanın sorunun geçtiği anlamına gelmeyip doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir.

Enerji düzeyinizi artırmak için yardımcı ve yorgunlukla mücadele ipuçları.

Yorgunluğunuzun nedenini bilmek şanslı olmak demektir. Basit birkaç yaşam tarzı değişikliği ile hayatınızın canlılığını yerine koyma gücüne sahip olmak demektir. Eğer enerji düzeyinizi artırabiliyorsanız bu farklı yolları deneyebilirsiniz demektir.

Yorgunluk diyeti mücadele önerileri

Günlük yaşamda daha fazla enerji istiyorsanız bu çok önemli. Bol bol su için susuz bir vücut daha az verimli vücut fonksiyonları demektir.

Kafein ile aranızda dikkatli bir mesafeniz olsun.  Günde İki veya üç kafeinli içecek (kahve, çay veya kola gibi) enerji ve zihinsel uyanıklığı artırır. Ancak, ağır kafein kullanıcıları (günde en fazla altı fincan ya da bardak tüketilen içecekler) sıkıntı, sinirlilik ve düşük performansa yatkınlığı artırmaktadır.

Terleme, titreme, çarpıntı vs. gibi bedensel belirtileri görülebilir.

Başına kötü bir şey geleceğini düşünme, rezil olmaktan veya komik duruma düşmekten korkma gibi düşünsel, fakat çoğu kez nedeni belirsiz, tanımlanamayan bir gerginlik durumu psikolojinizin bozulmasına sebep olur.

Kahvaltı kesinlikle atlanmaması gereken öğün olmalıdır. Gıda metabolizmayı canlandırır ve yakmak için vücuda enerji verir. Beyin yakıtı glikoza dayanır, bu nedenle tahıl veya kepekli ekmek gibi karbonhidrat yönünden zengin bir kahvaltı yiyecekleri seçin.

Öğün atlamayın, kan şekeri düzeyleri için yiyecek olması gerekmekte. Gün boyunca enerji seviyenizi korumak için düzenli yemeye çalışın.

Diyet kazası yapmayın. Karbonhidratı ciddi anlamda kısıtlamak düşük kalorili diyetler, vücudunuzun ihtiyaçlarına cevap verecek yeterli enerjiyi içermiyor. Azaltılmış gıda çeşitliliği aynı zamanda vitamin, mineral elementlerinden vücut mahrum bırakılmamalı.

Sağlıklı beslenin - diyet meyve, sebze, kepekli gıdalar, az yağlı süt ürünleri ve yağsız et miktarını artırırken, yüksek yağ, yüksek şeker ve yüksek tuzlu gıdaların miktarını azaltın.

Yemek öğünlerine dikkat edin. Günde üç öğün yemek yemek yerine, gıda alımınızı yayarak altı mini yemek öğününe yönelin. Bu, daha sabit kan şekeri ve insülin seviyeleri ile sonuçlanır.

Ayrıca bu şekilde yerseniz daha kolay vücut yağınızı kaybettiğinizi göreceksiniz.

Zengin gıdalar yiyin, kadınlar özellikle demir eksikliği (anemi) yatkınlığı yaşarlar. Emin diyet, yağsız kırmızı et gibi demir yönünden zengin besinler içerir emin olun.

Yorgunlukla mücadelede yaygın olan neden yetersiz uyku, ya da kalitesiz uyku değildir.

Yeterince uyuyun. Yetişkine gecelik yaklaşık sekiz saat uyku gerekir. İyi bir gece uykusunu sağlamak için gerekli değişiklikleri yapın.

Kafein sınırı, çok fazla kafein, özellikle akşamları, uykusuzluğa neden olabilir. Günü de beş veya daha az kafeinli içecekler sınırlayın ve akşam yemeğinden sonra içkiden kaçının.

Yatakta yatarken uykusuzluk için yaygın neden sorunlarınızdır. Dinlenmeyi öğrenin. Farklı gevşeme tekniklerini deneyerek ve sizin için uygun olanı bulana kadar - nefesinize odaklanmayı, huzurlu bir sahnenin verdiği huzuru düşünün.

Eğer konsantrasyonu kaybediyorsanız sessizce güzel bir cümle tekrar edin.  Uyku hapları kaçının uyku hapları da uykusuzluk nedenlerini ele alan uzun vadeli bir çözüm değildir.

Yorgunlukla mücadele için Lifestyle önerileri

Sigara dumanı birçok zararlı maddeler içerir - Sigara içmeyin. Orada sigara içen genelde sigara içmeyenlere göre daha düşük enerji seviyelerine sahip pek çok nedeni vardır - örneğin, oksijen ile glikoz birleştirmek gerekiyor enerjiyi yapmak vücut için, ama sigara dumanındaki karbon monoksit kandaki mevcut oksijen miktarını azaltır.

Fiziksel aktiviteyi artırılmalıdır, fiziksel aktivite, enerji düzeylerini yükseltir, hareketsiz, sedanter yaşam tarzı yorgunluğun bilinen bir nedenidir. Fiziksel aktivitenin vücut ve zihin üzerinde çok iyi etkileri vardır. Minik egzersiz iyi bir geceye ve daha iyi uyumanıza yardımcı olur.

Eğer daha aktif bir yaşam tarzı sahibi iseniz doktorunuzla konuşmalısınız. 40 yaş üzeri, obez veya kronik sağlık sorununuz varsa doktora gitmekte acele etmelisiniz. Oturma zamanınızı sınırlayın. Örneğin televizyon izlerken ve bilgisayar kullanma gibi sedanter Madde bağımlılığı, aşırı alkol tüketimi veya uyuşturucu kullanımı yorgunluğu katlayan sağlıksız ve tehlikeli durumlardır.

İşyeri sorunları, zorlu iş, iş ve tükenmişlik de, iş yerinizdeki çatışmalarda yorgunluğun en sık nedenleridir. İş sorunları çözmek için adımlar atın.

Şevval ÖZÇELİK /  www.sevvalozcelik.com 

Konular Kadın / Bakım