65 yaşı geçene maaş!...

65 yaş aylığıyla hiçbir sigorta güvencesi olmayan ve aylık geliri düşük olanlara devlet maaş ödemesi yapıyor. Üstelik, 65 yaş aylığından yararlanmak için gelir şartı da esnetildi. Artık evde yaşayan herkesin gelirine bakılmayacak. 65 yaş aylığı alabilmek için 3 temel şart var.

65 yaşı geçene maaş!...
Yeni Asır'da yer alan habere göre ilk şart, 65 yaşını doldurmuş olmak. İkinci şart hiçbir sosyal güvencenin bulunmaması, üçüncü şart ise gelir. Daha önceden hane içindeki herkesin gelirine bakılıyordu. Şimdi bu şart değişti. 65 yaş aylığı bağlanacak kişinin, sadece kendisi ile eşinin geliri dikkate alınıyor. Bu yıl itibariyle kişi başına düşen aylık gelir 392 TL'nin altındaysa aylık bağlanabiliyor.

Aylıklar, 3'er aylık dönemler halinde ödeniyor. Aylık tutar 217.8, 3 aylık tutar ise 652.44 lira. 65 yaş aylığı için adresin bağlı bulunduğu kaymakamlıklardaki 'Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvurmak gerekiyor.

Yaşlı yakınına bakan 924 lira alacak

Engelli ya da yaşlı olduğu için bakıma muhtaç kişilerle yaşayanlara, evde bakım aylığı ödeniyor. Bu ödeme 924 lira civarında. Şu ana kadar uygulama kapsamında 4 milyar lira ödeme yapıldı. Aylık için sağlık raporunda yüzde 50 ve üzerinde engel oranının tespit edilmiş olması ve 'ağır engelli' bölümüne 'Evet' yazılması gerekiyor.