Ceza: "Rap engellenemez bir harekettir"

Rap müziğinin en güçlü seslerinden Ceza, 29 Eylül’de Zorlu PSM’de vereceği konsere hazırlanıyor.

Ceza: "Rap engellenemez bir harekettir"
Akşam'dan Mehmet Emin Demirezen'in röportajı...

Zorlu PSM’de Lokalize serisi kapsamında vereceğin konserde bizi neler bekliyor?


Orkestramla birlikte hazırlanıyoruz. Bu zamana kadar konserlerimde DJ ile performans yapıyordum. Ama birkaç senedir canlı orkestramla birlikte sahnede yer alıyoruz. Her konserde farklı bir şey eklemeye çalışıyoruz. 29 Eylül Zorlu PSM konseri için ekibim ve ben yüzde yüz canlı olarak güzel bir show hazırlıyoruz. İyi bir performans olacak. Şu anda zaten prova aşamasındayız. Sürprizlerle bizi beklesinler

Senin için konser mekânının önemi nedir?

Çok önemli! Bir müzisyen için en önemli an, kesinlikle sahnede seyirciyle göz göze gelip onlarla birlikte şarkılarını söylediği andır. Stüdyoda albüm yapmak, şarkı yazmak, üretmek tabii ki ayrı bir duygu. Ama konserler her zaman farklıdır. Benim için en önemli olan şeylerden birincisi ses sisteminin çok iyi olması. Benim ve seyircinin teknik olarak herhangi bir sorun yüzünden, memnunsuzluk yaşamasını istemiyoruz. Çünkü ekibimle birlikte müziğimizi elimizden geldiği kadar hatasız yapmaya çalışıyoruz. Tabii ki ondan sonra seyircinin katılımı, nasıl eşlik ettikleri, karşılıklı enerji çok fark ediyor. Yurtdışında ve Türkiye’de birçok önemli festivallerde yer aldım. Sziget, Splash, Jazz Ahead… Bunların heyecanı bir başka, Anadolu’ya gidip oradaki yerel izleyiciyle birlikte verdiğimiz konserin tadı da bambaşka oluyor. İlk defa sahneye 21 yıl önce çıkmıştım ve hâlâ aynı heyecan ve duygular içimde yaşıyor.

Rap ve diğer müzik türleri arasında konserlerde belirgin farklılıklar var mı?

Rap konserlerinde seyirci oldukça enerjik. Tabii bu performansınıza da bağlı. Oldukça enerjik bir seyirciyle karşılaşıyorsunuz. Bir de Hip-Hop kültürü çok zengin olduğu için çok farklı akımlar doğabiliyor. Ortada break dans yapanlar, be girl’ler, be boy’lar... Bunların haricinde sizle beraber eşlik edenler, sahneye çıkıp aşağı atlayanlar! Aslında birçok iyi geçen müzik konserlerindeki gibi. Aynı şey rap konserlerinde de göze çarpıyor. Normal nameli şarkı söyleyen sanatçılara göre, rap konserlerinde sahnedeki müzisyen için biraz daha fazla enerji gerekiyor. Çünkü yaptığımız işte çok fazla kelime, hece ve fazla hareket var. Bir de durmaksızın söylüyoruz. Seyirciye bırakma şansımız da çok fazla değil. O yüzden kondisyon şart.

‘COVER İÇİN İZİN ALMAK GEREKİYOR’

Bazı müzisyenler bilinen şarkılara ufak değiştirmeler yapıp kendi  şarkısıymış gibi sunuyor…


Müzikte sample almak, cover yapmak ya da remix yapmak gibi şeyler vardır mesela. Böyle durumlar tabii ki olabilir. Önceden kullanılmış bir sample ya da şarkıyı tekrardan seslendirmek, değiştirerek yapmak çok doğal şeyler. Ama bunları yaparken artık izin almak gerekiyor. Ben albümlerimde sample’ını aldığım kişiye kadar gidip imzalı iznini alarak kullanıyorum ve kime aitse kartonete kesinlikle yazıyorum. Ama tabii ki dediğiniz gibi, sanki kendi parçasıymış, daha önce yokmuş gibi lanse edildiği zaman, maddi ve manevi açıdan yanlış olmasının yanı sıra bu hak yemek oluyor.

Son olarak Ceza olmak istediği hayatın neresinde?

Valla açıkçası tabii ki hayallerimde yapmak istediğim şeylerde var ama Âşık Veysel’inde dediği gibi “uzun ince bir yoldayız, yürüyoruz gündüz gece”. Bilemeyeceğiz neredeyiz, iyi yerde miyiz, doğru yerde miyiz ama herkes için en güzelini, en hayırlısını diliyorum.

‘12 DEV ADAM İÇİN YAPILAN ŞARKILAR BİR MİRAS’

Eurobasket 2017 için bir parça yaptın, nasıl oldu?


Ben müziğimle destek vermeye, şu andaki döneme en uygun en yeni sound’da ve en yeni tarzda elimden geldiği kadar iyi bir parça yapmaya çalıştım. Ve iyi  de oldu. 12 dev adam ve 12 dev adam için yapılan şarkıların hepsi aslında birer miras. Benden önce de yapıldı ve bu böyle yüzyıllar devam edecek. Biz naçizane bir şekilde milli takımımıza destek için dilimizin, kalbimizin, gönlümüzün el verdiğince bir parça yapmaya çalıştık.

Röportajlarla aran nasıl?

Röportajı yapan gazeteciyle birlikte olduğu zaman daha güzel oluyor. Çünkü soru cevap gibi değil de muhabbet gibi oluyor. Onun haricinde röportaj verdiğim kişinin müzikten, benim müziğimden ve sanattan biraz bilgi sahibi olması gerekiyor. Çünkü bazen anlaşamadığımız anlar oluyor ve o zamanlarda canım çok sıkılıyor. Bir şeyleri sıfırdan tarif etmek artık istemiyorum!

Türkiye’de Rap müzik daha iyi yerlere gelir mi sence?

Gelmesi lazım. Müzikal anlamda da, piyasa anlamında da kesinlikle olması gereken yerde değil. Ama imkânsız değil! Yeni nesil gençler geliyor. Eninde sonunda olacak bu iş. Yıllarca emek verdik. En azından elimizden geldiği kadar bir zemin hazırladık ve devamı gelecektir. Çünkü rap engellenemez bir harekettir.
Konular Röportaj