Dikkat!.. Klima değil kalp olabilir!...

Sıcak günlerin vazgeçilmezi olan klimaya fazla maruz kalındığında ortaya çıkan şikayetlerle, kalp rahatsızlıklarının birbirine karıştırılmaması konusunda uyarı yapıldı

Dikkat!.. Klima değil kalp olabilir!...
Millet'ten Şeyda Burcu İkiz'in haberine göre Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İsa Durmaz, “Göğüs, sırt ağrısı ya da boyun ağrısının sebebi her zaman klima kaynaklı olmayabilir. Kalp rahatsızlıkları ani ölüme neden olabilir. Ağrı şikayetleri varsa, hekime görünün” dedi.

İzmir Tınaztepe Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Koordinatörü Prof. Dr. İsa Durmaz, sıcakların kalp için zararlı olduğunu, çarpıntıya neden olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Durmaz, “Kişi aşırı sıcaklarda çok fazla terler. Ter, iyon ve su kaybedilmesine neden olur. Çarpıntıdan dolayı tansiyon yükselir ve aritmiler kişide kalp hastalığına yol açabilir." dedi.

ÜSTÜNÜZE DİREKT VURMASIN!

Klimanın, kişinin üzerine direkt vurması durumunda birtakım yan etkilerin ortaya çıkacağını belirten Durmaz, bunun başında adale tutulmaları olduğunu vurguladı. Durmaz, “Eğer klimanın filtreleri çok sık değiştirilmezse lejyoner hastalığı dediğimiz enfeksiyonlara neden olabiliyor. Bu nedenle klimayı üzerinize direkt çevirmeyin” diye konuştu.

SEBEP KLİMA OLMAYABİLİR

Sırt veya göğüs ağrısı olursa hekime başvurulmasını tavsiye eden Prof. Dr. Durmaz, ağrının sadece klimaya bağlanmasını gerektiğini vurguladı. Durmaz, “Kalp rahatsızlığı tarif edilirken, göğüs bölgesinde çeneye ve kola yayılan ağrı diye tarif edilir ancak her zaman böyle olmaz. A tipik dediğimiz mide ve sırtta ağrı şekilde sağ tarafa vuran ağrılar da olabiliyor. Yaz mevsiminde yaşanan bir ağrıyı klimanın günahı olarak düşünmemeliyiz. Hekime başvurarak altında kalp hastalığı olup olmadığı araştırmalıdır” dedi.

ŞİKAYETLER BENZİYOR

Klimaya arkadan maruz kalan kişilerde sırt ağrısı, önden maruz kalanlarda göğüs ve yandan maruz kalanlarda da boyun ağrılarının ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Durmaz, “Bir hastam göğüs ağrısıyla bize geldi. Aslında önemli bir şey olmadığını sadece kontrol ettirmek istediğini, bu ara klimaya çok maruz kaldığını söyledi. Yapılan kontrollerde bir damarında ciddi bir daralma olduğunu gördük. Stent takmak durumunda kaldık. Kalp rahatsızlıkları da sırtta ağrıya neden olabiliyor” dedi.