Emrah Karaduman: "Bugünlere gelmek hiç kolay olmadı"

Emrah Karaduman’ın imza attığı işler büyük yankı uyandırıyor, rekorlar kırıyor. Uzun yıllar müziğin mutfağında olan Karaduman, şimdilerde zaman zaman vitrinde de boy gösteriyor.

Emrah Karaduman: "Bugünlere gelmek hiç kolay olmadı"
Emrah Karaduman'ın Akşam'da yayınlanan röportajı...

Müzik yolculuğunuz nasıl başladı?


Aslında her şey Samsun’da başladı. 5-6 yaşlarımda sokakta oynarken yolun kenarında bulduğum oyuncak bir piyano hayatımın rotasını değiştirdi. O dönem televizyonda hangi şarkıcı çıksa hemen ona eşlik eder, kendimi onun orkestrasında çalıyor zannederdim. Sonra bayram harçlıklarımla ilk profesyonel klavyemi aldım. Ardından da ilk bilgisayarımı alarak aranje işlerine bulaştım. Bir gün Samsun’a müzikal anlamda sığamadığımı düşündüm ve benim gibi müzisyen olan çocukluk arkadaşım Enver Günen ile ansızın delilik yapıp bir çanta bir klavye İstanbul’a geldim.

Hayal ediyor muydunuz, bugünkü konumunuzu?

Etmiyordum desem yalan olur, ama hiç öyle kolay da olmadı. Hayallerime ulaştıkça da ‘tamamdır ya’ demeyip yenilerini ekledim. Hâlâ işim zor, çünkü hâlâ bir ton hayalim var.

Hit şarkı yapmanın bir formülü var mı?

Her ne kadar müzikte kural olmasa da hit müziğin bir formülü var aslında. Şarkıda geçecek slogan bir söz yakalayabilmek, bu sözleri güzel ve basit bir melodiyle akılda kalabilmesini sağlamak, bu şarkının sözlerine ve melodisini uygun kişi ve güzel bir vokalle taçlandırıp tüm bunlara hizmet edebilecek doğru bir aranjmanla sunmak gibi... Bu zincirin her halkası kendi başına star olursa dinleyici şarkıyı çabuk sahipleniyor.

ALEYNA ADETA “BEN STARIM VE BURADAYIM” DİYORDU

Aleyna Tilki ile birlikte yaptığınız proje büyük bir rekor kırdı. Sizce bunun nedenleri neler?


Az önce bahsettiğim formül... Bu başarı zincirinin tüm halkaları kendi başına stardı. Şarkı ayrı stardı, Aleyna ayrı, danslar ayrı stardı, klip ayrı… Tabii ki beklentimizin dışında da çok olay gelişti. Türkiye’de ilk defa ‘konuşulmamak’ için bir PR desteği düşünüldü sanırım. Aleyna’nın yaşından beklenenin çok üstünde başarıyla dikkat çekmesi bir anda olumlu ve olumsuz ülke meselesi halini aldı. Bu tamamen kontrolümüz dışında gelişti.

İLK ALBÜMDE BAŞARISIZDIM

Kısa bir sürede tüm Türkiye’nin tanıdığı bir isim oldu Aleyna. Onu projeye dahil etme fikri nasıl vücut buldu?

İlk albümümde kimsenin fark etmediği bir başarısızlığım da vardı aslında... Şarkılar inanılmaz sevildi, deli gibi çaldı vs. Ancak bunlar prodüktörlük egomu tam olarak okşadı diyemem. Çünkü Murat Dalkılıç’tan Demet Akalın’a kadar herkes zaten stardı. İnsanlar onları zaten sevip dinliyorlardı. İnsanlara sadece hit şarkı kazandırmak bana yetersiz geldi. Bu sebepten yeni bir isim de kazandırmam gerekiyordu. Aleyna aslında adeta ‘Ben starım, buradayım’ diye bağırıyordu. Ben de biraz gürültü yapıp insanların kafasını bu kıza doğru çevirmesini istedim. Böylece prodüktör kimliğim de tam olarak anlamlanacak ve içime sinecekti.

DEMET SABIRSIZ, HANDE TİTİZ, İREM DELİ!

Birçok ünlü isimle çalıştınız... Demet Akalın, Hande Yener, İrem Derici, Murat Dalkılıç gibi... Bu isimleri tek bir kelime ile anlatsanız, hangisi için hangi kelimeyi kullanırsınız?


Demet pozitif anlamda sabırsız. Hande ve Murat çok titiz. İrem bir deli, bir manyak. Hepsinin ortak özelliği ise hepsi çok çalışkan! Ancak kendi albümümde hepsinin benim için artı bir ortak bir özelliği vardı. O da kendi projeleriymişcesine özen göstererek titizlikle çalışmaları... Şarkılar bittikten sonra da albümün çıkacağı günü benim gibi sabırsızlıkla beklemeleri... Sağ olsunlar...

Önümüzdeki günlerde nasıl bir yola girecek Türk popu?

İç karartmak istemem ama hiç iyiye gitmiyor. Sadece bu pop için geçerli değil aslında. Rock yapan arkadaşım da ‘Ne yaparsam da her yerde çalar, fazla izlenir’ derdine düşmüş. Bu düştüğümüz dert bizi hep aynı yerden vurmaya itiyor. Müzisyenler ülkemizde ancak hak ettikleri yerlerde değiller. Konuyu bağlamak gerekiyorsa star melodiyi bulacak olan müzisyenin ev kirası, faturaları gibi sıkıntıları düşünmüyor olması gerekir. Bunu sağlamak önemli... Eğitim şart.
Konular Röportaj