İstenmeyen dövmeler için yeni yöntem!

Bazen arkadaştan görüp özenilen, bazen meraktan yaptırılan dövmeler kişilerde zaman içinde pişmanlığa neden oluyor. Dr. Nejat Ata Ertek, “Neyse ki gelişen teknoloji sayesinde istenmeyen dövmelerden kurtulmak mümkün hale geldi” dedi.

İstenmeyen dövmeler için yeni yöntem!
Bugün'den Serda Kıvılcım'ın haberi...

Gü­nü­müz­de pek çok mer­kez­de döv­me iş­le­mi ya­pı­lı­yor. An­cak ne ka­dar sağ­lık­lı ve ne ka­dar ger­çek­çi ol­du­ğu­nu da tar­tış­mak ge­re­ki­yor.

Han­gi renk ve şe­kil­de­ki döv­me­ler si­li­ne­bi­lir, iş­le­mi yap­tı­rır­ken ne­le­re dik­kat et­mek ge­re­kir bun­la­rı bil­mek çok önem­li. Ak­si hal­de hem pa­ra­nız­dan hem ca­nı­nız­dan ol­ma­nız iş­ten bi­le de­ğil.

Ko­nu­yu bu alan­da ba­şa­rı­lı ça­lış­ma­la­ra im­za at­mış Der­ma­tec Po­lik­li­ni­ği’­nin ku­ru­cu­su Der­ma­to­logDr. Ne­jat Ata Er­te­k anlattı...

Sa­yın Er­tek döv­me sil­me iş­le­mi­ni sık­lık­la uy­gu­la­yan he­kim­ler­den bi­ri­si­niz. Bu ko­nu­da ne­ler söy­le­ye­cek­si­niz?

Ön­ce­le­ri is­te­ni­le­rek ya­pı­lan bu döv­me­ler za­man­la il­gi alan­la­rı­nın de­ğiş­me­si, inanç, ay­rı­lık, ye­ni bir iş ha­ya­tı, utan­ma, da­ha iyi rol mo­del ola­bil­me gi­bi ne­den­ler­den is­ten­me­yen bir hal ala­bi­li­yor.

Ne tür bir iş­lem uy­gu­la­nı­yor si­ler­ken?

Döv­me sil­mek için ya­pı­lan ilk de­ne­me­ler kes­me ve zım­pa­ra­la­ma yön­tem­le­ri ol­muş­tur. 90’la­rın so­nun­da ise Q Switch la­zer­ler ge­liş­ti­ril­di. Bu ye­ni ne­sil la­zer sis­tem­le döv­me sil­mek için kul­la­nı­lan en son tek­no­lo­ji­dir. Ay­rı­ca renk­li döv­me­le­rin çı­ka­rıl­ma­sı­na da ola­nak ta­nır. Q Switch la­zer­ler çev­re­de­ki sağ­lık­lı de­ri­ye za­rar ver­me­den iş­le­mi ger­çek­leş­ti­rir. Döv­me sil­me te­da­vi­sin­de döv­me­nin tü­rü­ne uy­gun la­zer­ler döv­me bo­yu­na gö­re be­lir­le­nir. Uy­gun dal­ga bo­yun­da la­zer ışı­ğıy­la döv­me bo­ya­sı par­ça­la­nır ve pat­lar. Çok ufak par­ça­la­ra ay­rı­lan bo­ya hüc­re­ler ta­ra­fın­dan ta­şı­na­rak sin­di­ri­lir ve vü­cut­tan atı­lır.

İş­le­min risk­le­ri­ni mi­ni­mu­ma in­dir­mek ve olu­şa­bi­le­cek ya­ra iz­le­ri­ni en­gel­le­mek is­ti­yor­sa­nız Q Switch la­ze­ri ter­cih et­me­niz ge­re­kir.

Pek çok mer­kez la­zer­le döv­me sil­di­ği­ni id­di­a edi­yor ama so­nuç­lar çok iça­çı­cı ol­mu­yor. Ne­de­ni ne­dir?

Tek bir dal­ga bo­yu­na sa­hip la­zer ile her renk döv­me­yi sil­mek müm­kün de­ğil­dir. De­ği­şik dal­ga bo­yu­na sa­hip la­zer­ler, de­ği­şik renk­te­ki döv­me­le­ri si­le­bi­lir. Me­se­la si­yah döv­me­yi çı­kar­mak için kul­la­nı­lan dal­ga bo­yu kır­mı­zı renk­te­ki döv­me üze­rin­de et­ki­li ol­maz ve de­ri­ye za­rar ve­re­bi­lir.

Uygulama sonrası duş ve güneş yasak

Döv­me sil­me iş­le­min­den son­ra ki­şi gün­lük ha­ya­tı­na dö­ne­bi­li­yor an­cak te­da­vi­nin ba­şa­rı­sı­nı ar­tır­mak için iş­lem gö­ren böl­ge­nin gü­neş­ten ko­run­ma­sı ve ay­nı gün duş alın­ma­ma­sı ge­re­ki­yor. 1 haf­ta bo­yun­ca dok­to­run ver­di­ği po­mat­lar kul­la­nı­lı­yor.

Açık renkleri silmek daha zor

Sil­me iş­le­min­de döv­me­nin ren­gi­nin et­ki­li ol­du­ğun vur­gu­la­yan Dr. Er­tek, şöy­le de­vam et­ti: “Sil­me iş­le­mi­ni bir­çok fak­tör et­ki­ler. İş­le­me ko­yu renk döv­me­ler hız­lı ce­vap ve­rir­ken bu­nu ma­vi, ye­şil, kır­mı­zı, tu­run­cu gi­bi sı­cak renk­ler ta­kip eder. Ko­yu renk­ler için 4-6 se­ans açık renk­ler için 12 se­ans ge­re­ke­bi­lir. Ki­şi­nin ken­di ten ren­gi­ne ya­kın renk­le­ri ve açık ton­la­rı sil­mek da­ha zor.

Ne ka­dar de­rin­de ol­du­ğu önem­li

Si­lin­me­yi et­ki­le­yen bir di­ğer fak­tör de döv­me­nin de­rin­li­ği­dir. Ne ka­dar de­rin­dey­se iş­lem o ka­dar zor olur. Çün­kü la­ze­rin et­ki­si de­ri­nin ne ka­dar al­tı­na iner­se o ka­dar aza­lır. İş­le­min risk­le­ri de var. Has­ta­nın dik­kat­li ol­ma­sı ve dok­to­run ver­di­ği ta­li­mat­la­rı uy­gu­la­ma­sı ge­re­kir. Tek­no­lo­ji çok önem­li­dir ve her­kes bu iş­lem için uy­gun de­ğil­dir.

En ko­la­yı yüz ve bo­yun


Döv­me sil­me iş­le­min­de döv­me­nin ne­re­de ol­du­ğu­nun da et­ki­li ol­du­ğu­nu ifa­de eden Dr. Ne­jat ata Er­tek en ko­lay si­li­nen yer­le­rin yüz ve bo­yun ol­du­ğu­nu söy­le­di.

Er­tek, “Bu böl­ge­ler hız­la iyi­leş­ti­ğin­den da­ha yük­sek ener­ji ile ça­lı­şı­yo­ruz. Döv­me­nin ama­tör ya da pro­fes­yo­nel ki­şi­ler­ce mi ya­pıl­dı­ğı da sil­me­de önem­li­dir. Ama­tör­le­rin yap­tı­ğı döv­me­ler da­ha ça­buk çı­kar.

5 dakika ile 1 saat arası sürebiliyor

Q Switch la­zer uy­gu­la­ma­sıy­la döv­me sil­me iş­le­mi 4-8 haf­ta sü­ren ara­lık­lar­la ya­pı­lı­yor. İş­lem tüm de­ri tip­le­ri­ne ve vü­cu­dun her böl­ge­si­ne uy­gu­la­na­bi­li­yor. İş­lem döv­me­nin bü­yüklü­ğü­ne gö­re 5 da­ki­ka­dan 1 saa­te ka­dar sü­re­bi­li­yor. İş­lem­den ön­ce de­ri­ye ağ­rı ke­si­ci krem sü­rü­lü­yor. Acı eşi­ği dü­şük olan­lar için lo­kal anes­te­zi de uy­gu­la­na­bi­li­yor.