Karabuğday diyetini duydunuz mu?..

Sağlıksız beslenme kalp ,dolaşım, diyabet, obezite hatta kanser gibi pek çok hastalığın yaygınlaşmasının en önemli nedenlerinden bir tanesi.

Karabuğday diyetini duydunuz mu?..
Sözcü'de yer alan habere göre sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam  günümüzde  en çok önem verdiğimiz konulardan bir tanesi. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte besinlerimiz doğallığını kaybetmeye başladı. Birçok hastalık doğal olmayan besinlerin tüketimi ile birlikte hayatımıza girdi.

Sağlıksız beslenme kalp, dolaşım, diyabet, obezite hatta kanser gibi pek çok hastalığın yaygınlaşmasının en önemli nedenlerinden bir tanesi. Tabi ki teknolojinin getirdiklerinin önüne geçmek mümkün değil ama  en azından doğanın bize bahşettiği mucizevi besinleri hayatımıza daha fazla dahil ederek sağlıklı beslenmek mümkün. Bu mucizevi besinlerden bir  tanesi de Karabuğday.
Karabuğday ülkemizde yeni yeni tanınmasına rağmen birçok ülke de popülerdir ve fazlaca tüketilmiyor.

Karabuğday yüksek bir protein değerine sahip.İçeriğinde  doymamış  yağ asitleri, aminoasitler, antioksidanlar(flavonoid) ,B1,B2  ve  E vitaminleri olmak üzere birçok vitamin, fosfor, magnezyum,bakır ve çinko  içeriyor. Ayrıca yüksek oranda diyet  lif var.

1.Düşük yağ oranı içerdiği için sağlıklı beslenme de ve  zayıflama diyetlerinde  rahatlıkla kullanılabilir. Karabuğdayın açlık duygusunu bastırmadaki etkisinin de en üst derecede olduğu saptanmıştır.

2.Yüksek kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Yapılan araştırmalara göre günde 100 gram  karabuğday tüketenlerin LDL kolesterolünde yani kötü huylu  kolesterolünde düşme gözlemlenmiştir. Ayrıca iyi huylu kolesterol HDL’ i artırdığı görülmüştür.

3.İçeriğindeki ‘kolin( choline)’ bileşiği  karaciğer yağlanmasını azaltır ,karaciğerin çalışmasını kolaylaştırır ve rahatlatır. Yüksek kan basıncını düşürür yani tansiyonun düşmesinde etkilidir.

4. İçeriğindeki  ‘rutin(rtin)’ serbest radikallerle savaşır ve kansere karşı vücudumuzu korur.

5. Karabuğdayda bulunan  ‘rutin(rtin)’ olarak adlandırılan  bir flavonoid vardır. Bu flavonoid kanın akış hızını düzenler. Kan damarlarını korur. Kanın hemen pıhtılaşmasını ve kan kaybının artmasını engeller.

6.Yüksek oranda Magnezyum içerir. İçerdiği  Magnezyum sayesinde karabuğday  tüketen  kişilerin kan şekeri düzeyi dengeli kalmıştır yani diyabete karşıda koruyucu etkisi olduğu ortaya çıımıştır. Şeker hastaları diğer karbonhidratlara oranla gönül rahatlığı ile tüketebilir.

Karabuğday diyetini duydunuz mu?..

Konular Kadın / Bakım