Kataraktan 'Fako' tekniğiyle kurtulun!..

Katarakt göz bebeğinin arkasında bulunan ve görmeyi sağlayan doğal göz içi merceğinin saydamlığını kaybederek matlaşmasıdır.

Kataraktan 'Fako' tekniğiyle kurtulun!..
Yeni Asır'dan Özgü Erçetingöz Özel Aydın Göz Hastanesi uzmanlarından Op. Dr. Can Demir'den konuya ilişkin bilgi aldı.

* Katarakt daha çok kimlerde görülür?
Ağırlıklı olarak orta yaş üstü kişilerde görülen katarakt, anne karnında yaşanan bir takım metabolik rahatsızlıklar sebebiyle yeni doğan bebeklerde de görülebilir. Ayrıca doğum sonrası yaşanan bir takım metabolik rahatsızlıklar ya da travmalar sebebiyle çocuklarda da sonradan oluşabilir. Bunun yanısıra şeker hastalarında, göze gelen fiziksel darbeler sonrasında ve uzun süreli kortizonlu ilaç kullananlarda görülebilir. Ayrıca sigara kullanımı da katarakt riskini arttıran bir durumdur.

* Hangi belirtilerle ortaya çıkar?
Görmede azalma, renkleri ayırt edememe, okuma zorluğu, çift görme, ışığa hassasiyet ve gece görüşünün bozulması en sık yaşanan belirtilerdir.

* Katarakt tanısı nasıl konulur?
Göz hekimi tarafından hastanın şikayetleri neticesinde gözün biyomikroskobik incelenmesi sonucunda teşhis edilir. Teşhisin ardından tedavi süreci başlar. Eğer katarakt görmeyi çok fazla azaltmamışsa ve kişi günlük hayatına rahatlıkla devam edebiliyorsa gözlükle ya da gözlüksüz tedavi denenir. Fakat görme şikayetleri arttığı zaman ve kişi çok fazla rahatsız olmaya başladığı zaman tek tedavi yöntemi ameliyattır.

* Ameliyatı nasıl yapılır?
Katarakt ameliyatları eskiden daha zor ve uzun süreli oluyordu. Fakat günümüzde FAKO yöntemi kullanılıyor. Halk arasında lazerli katarakt ameliyatı diye bilinen teknikte ultrasonik ses dalgalarıyla katarakt ayrılır ve aspire edilir. Bu teknikle göz içine 1.88-2.2 mm'lik küçük kesilerle girilir. Katarakt temizlendikten sonra kapsülün içerisine göz merceği yerleştirilir.

* Ameliyattan önce anestezi uygulanıyor mu?
Katarakt ameliyatında damla ile (Topikal) anestezi yapılır. Genel anestezi sadece çocuklarda tercih edilir. Genellikle 15 dakika ile yarım saat arasında değişen sürelerde ameliyat tamamlanır. Ameliyat sonrasında hasta gözü kapatılmadan aynı gün hastaneden taburcu edilir. Ameliyat sonrasında ise göz içi iltihap kapmasın diye antibiyotikli damlalarla tedavi sağlanır.

Hem katarakt hem de göz kusuru düzeltiliyor

Katarakt ameliyatı ile birlikte hastanın sahip olduğu diğer göz kırma kusurlarını da düzeltebildiklerini dile getiren Op. Dr. Can Demir, "Bu yöntemde gözün içindeki mercek alınıp yerine birden fazla fokus kabiliyeti olan mercek konulabiliyor. Böylece görmeyi sağlayan gözdeki sarı noktanın üzerine hem uzaktaki hem de yakındaki görüntüler net olarak düşüyor. Hastalar bu sayede uzak ve yakın gözlüklerinden de kurtulabiliyor. Aynı şekilde astigmat rahatsızlığı olanlarda da torik göz içi lensleri sayesinde bu rahatsızlık düzeltilebiliyor. Eğer hasta multifokal ya da torik lens kullanmak istiyor ise bunu doktoruna mutlaka belirtmesi gerekmektedir." diyor.