Obezite cerrahisi hakkında merak edilenler

Obezite tüm dünyada endişe verici bir şekilde artıyor. Buna bağlı olarak obezite cerrahisi olarak bilinen bariatrik cerrahi uygulamaları da yaygınlaşıyor.

Obezite cerrahisi hakkında merak edilenler
Akşam'dan Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Obezite tüm dünyada endişe verici bir şekilde artıyor. Buna bağlı olarak obezite cerrahisi olarak bilinen bariatrik cerrahi uygulamaları da yaygınlaşıyor. Bu yöntemle kilo vermek cazip görünse de önemli sağlık problemleri gelişebiliyor...

BARİATRİK CERRAHİ NEDİR?

Bariatrik cerrahi midenin yüzde 80 ile 85’i alınma işlemidir. Bu işlemde temel amaç besin alımının kısıtlanması ve bununla birlikte aşırı enerji alımının engellenmesidir. Bu şekilde kilo kaybı her ne kadar cazip gelse de bariatrik cerrahi herkes için uygun değildir. Pek çok cerrahi işlemde olduğu gibi önemli komplikasyonlar ve sağlık problemleri gelişebilir ve iyileşme süreci daha uzun sürebilir. Ayrıca ameliyatın uzun vadede başarısı ve kilo kaybının korunması, kalıcı yaşam tarzı değişimleri gerektirir.

Bariatrik cerrahi kimlere uygulanabilir, hangi şartlar gereklidir?

- Vücut ağırlığının çok fazla ve beden kitle indeksi 40 veya üzeriyse

- Beden kitle indeksi 35-39 arası ve eşlik eden sağlık sorunu varsa (tip 2 diyabet, yüksek tansiyon)

- Birçok kez diyet, egzersiz, ilaç gibi diğer tedavi yöntemleri denemiş ve kilo veremeyenler için bariatrik cerrahi bir seçenek olarak düşünülebilir.


NASIL BESLENMELİ?

- Aşırı kilo kaybı sırasında kas kitlesinin korunması yeterli beslenmeyle sağlanır. Bunun için yeterli enerji ve besin öğeleri almalısınız.

- Bütün besin elementleri ihtiyacınızın karşılanması için; yiyecek ve içeceklerinizi kısıtlı mide kapasitenize uygun bir şekilde tamamlamalısınız.

- Reflü, hazımsızlık gibi mide rahatsızlıklarının oluşmasını engelleyecek şekilde beslenmelisiniz.

- Operasyon sonrasında diyete bağlı gelişebilecek komplikasyonların oluşmasını önleyecek şekilde beslenmelisiniz.

- Ayrıca ameliyat sonrasında mideniz iyileşince beslenme tarzınızda geri kilo alımını oluşturacak davranışları tekrarlamamalısınız.


BARİATRİK CERRAHİ SONRASINDA OLUŞABİLECEK SAĞLIK SORUNLARI NELERDİR?

- Protein- enerji yetersizlikleri

- Yağ emilim bozuklukları

- Yağda çözünen vitamin eksiklikleri

- Demir yetersizliği

- B12 vitamini eksikliği

- Kalsiyum eksikliği

- D vitamini eksikliği

- Dehidratasyon, sıvı kaybı ve elektrolit dengesizlikleri

- Midenizde oluşabilecek reflü ve hazımsızlık

- Vitamin mineral eksikliklerine bağlı kas erimesi, kemik erimesi

- Kan şekeri dengesizlikleri, Hipoglisemi


Mide ameliyatları sonrası vitamin ve mineral ihtiyaçları nasıl karşılanır?

Ameliyat sonrası, besinlerle yeteri kadar alınamayan vitamin mineral ihtiyaçları vücudu sağlam tutmak adına doktor kontrolünde destek olarak kullanılmalıdır. Bariatrik operasyon sonrası toz ya da çiğnenebilir tabletleri beslenmeye ilave olarak kullanmak daha uygundur.

Aşama 1: Berrak sıvı diyet (ilk 3 gün): Sıvıların küçük miktarlarda tüm güne yayılarak alınması önemlidir. Bu süreçte su, et suyu, taze sıkılmış ve süzülmüş meyve sularını,  sulandırılmış içecekler ve protein desteklerini berrak sıvılar halinde tüketebilirsiniz. Sıvıları küçük miktarlarda yavaşça yudumlamalısınız.

Aşama 2: Tam sıvı diyet (4. günden itibaren 2 hafta uygulanmalı): Şekersiz ve az şekerli sıvılar berrak sıvı aşamasını izler. Bu aşamada yağsız süt, süt alternatifleri, sebze ve et suları, sulandırılmış yoğurt, süzülmüş çorbalar, kaynatılıp çırpılmış ve süzülmüş tahıllar tüketilebilir. 

Aşama 3: Püre diyet (2. haftadan itibaren 15 gün uygulanmalı): Sıvı diyetlerden sonra püre edilmiş yumuşak yiyeceklere geçilir. Püreler bir defada 100-150 gramı geçmemelidir. Bu aşamada yumurta, kıyma şeklindeki etler, yağsız et suları ve çorbaları, püre sebze ve meyveler, az yağlı peynir ve yoğurtlar tüketebilirsiniz. Katı besinler ve sıvı besinleri bir arada tüketmemeye özen göstermelisiniz.

Aşama 4: Katı yiyecekler diyeti (operasyondan 1 ay sonra başlayıp yaşam boyu sürmeli): Az yağlı ve proteinden zengin bir diyetle normal besinlere geçilir. Midenizin alabildiği porsiyon içinde ihtiyacınız olan besin öğelerini yeterli ve dengeli bir şekilde tamamlamalısınız. İstediğiniz sağlıklı kilonuza geldikten sonra sağlıklı beslenme programına geçmelisiniz.

Nil Şahin GÜRHAN / Akşam