SGK’da “İşsiz evlat vergisi” dönemi!

18 yaşını dolduran işsiz ve okumayan gençler de SGK şoku yaşıyor.

SGK’da “İşsiz evlat vergisi” dönemi!
Sözcü'den Turgut Erat'ın haberine göre 1 Ocak 2012 günü başlayan zorunlu genel sağlık sigortası kapsamına göre, 18 yaşını dolduran erkek çocuğu okumuyor ve çalışmıyorsa yüklü miktarda SGK prim borcu ile karşılaşıyor.

Sosyal güvenlik Uzmanı Ali Tezel çalışmayan gencin gelir testinin ailesinin harcamasına göre tespit edildiğini ve bu doğrultuda yapılan hesaplama ile 18 yaşındaki erkek çocuklarına prim borcu çıkarıldığını açıkladı. Tezel, ailelerin 18 yaşından sonra kendi üzerinden çocuğuna sağlık yardımı verememesini, ancak çocuğun gelir testinin aile bireylerinin harcamalarına göre belirlenmesine tepkili.

LİSEYİ BİTİREN GELİR TESTİNE

Tezel, Liseyi bitiren 18 yaşından büyük gençlere ise üniversiteye hazırlanıyor dahi olsa SGK’nın 112 lira aylık GSS prim borcu çıkarıdığını belirtti. Tezel açıklamasına şöyle devam etti. “SGK, 18 yaşındaki bireye gelir testi davet yazısı çıkarıyor, yazıda bu yazıyı aldığın andan itibaren 1 ay içinde Kaymakamlıklarda bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına git ve gelir testi yaptır deniyor. Çocuk bir ay içinde gelir testine gitmezse de bu borç geriye doğru 112 liradan 224 liraya çıkarılıyor. Bir ay içinde gelir testine giderse de bu kere de ailenin kişi başına düşen gelirine göre 38 lira, 112 lira ve 224 lira olabiliyor."